loading...

Resepi Laksa Lemak Kedah


Resepi Laksa Lemak Kedah | Laksa Penang kita dah selalu jumpa , dengan dan makan . Laksa Sarawak pula , ramai yang belum pernah merasa kecuali sudah tahu membuatnya atau terjumpa pes laksa segera Sarawak . Manakala laksam pula walaupun namanya berlainan sedikit , tetapi cara pembuatan laksam sama sahaja seperti laksa kecuali ditambah dengan santan dan menggunakan mee yang dibuat sendiri .


Resepi Laksa Lemak Kedah

Resepi Laksa Lemak Kedah


Pernahkah anda mendengar laksa lemak kedah ? Kalau anda tidak pernah denar apatah lagi merasa laksa lemak kedah , berikut adalah resepi ringkas dan mudah laksa lemak kedah yang anda boleh cuba sendiri dirumah .

Bahan utama :

1 paket laksa direbus hingga lembut ( saya guna Laksa Bihun Mak Siti yang kecil tu)

Bahan-bahan sampingan:


Timun-di hiris nipis
Pucuk gajus
Taugeh
Telur rebus
Limau kasturi
Cili padi


Bahan-bahan untuk kuah:


1 kilo ikan selayang/sardin-direbus, diambil isinya sahaja dan dikisar sedikit
2 cawan santan
3 cawan air rebusan ikan
2-3 sudu besar serbuk kari ikan
1 batang bunga kantan
2 sudu besar serbuk kari-bancuh dengan sedikit air
2 tangkai daun kesum
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
3 ulas bawang merah-dimayang
1 ulas bawang putih
Daun kari
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara :

1- Panaskan minyak, tumis bawang merah , bawang putih dan daun kari hingga layu.

2- Masukkan pes serbuk kari . Tumis hingga pecah minyak. Gunakan api sederhana .

3- Masukkan isi ikan, air rebusan dan santan.

4- Masukkan asam gelugor, daun kesom dan bunga kantan.

5- Masak kuah hingga mendidih. Tambah air jika kuah terlalu pekat.

6- Perasakan dengan garam dan gula. Rasa dan jika ok boleh tutup api . Sudah sedia dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan