Resepi Ringkas Stew Daging
Resepi Ringkas Stew Daging | Stew Daging merupakan masakan kegemaran orang barat , timur tengah dan juga Korea . Itu yang selalu saya nampak di tv . Bagi kita masyarakat Malaysia , kita dah biasa dengan sup daging . Apa yang membezakan sup daging dan stew daging adalah warna supnya yang merah . Nak tahu apa bahan yang menjadikan sup itu berwarna merah , jom kita tengok resepi daging masak stew di bawah .
STEW DAGING
Bahan-bahan :
1 kilo daging/tulang
3 bawang holland sederhana besar * dadu halus
3 bawang putih *ketuk & cincang halus
4 tomato * dadu halus
3 daun bay
1 sudu teh parsley
1 1/2 sudu teh lada hitam *tumbuk halus
1/2 botol sos cili
1 kiub daging (optional)
garam
lada benggala/capsicum merah & hijau *hiris (belasah je lada merah hijau pon boleh)
1 lobak merah *dadu kecil
2 kentang *dadu kecil
2 sudu besar kacang peas (optional)
daun ketumbar *hiris
Cara-cara Membuatnya :
1- daging/tulang rebus dgn garam hingga empuk
*kalau nk guna ayam, goreng separuh masak
2- tumis bawang hingga layu
3- masukkan tomato tumis hingga layu di tasik madu
4 -masukkan daging/tulang bersama air rebusannya
5- masuk lobak, kentang & kiub daging, masak hingga didih & empuk
6- masuk sos cili, lada hitam, daun bay, pasley & garam
*sebelum masuk garam tu rasa dulu ye...karang masin Mak Jemah tak tahu ^_^
7- tambahlah kacang black eye peas kalau mau & capsicum
8- hias dengan daun ketumbar
Facebook : Nadea El Fatteh
0 comments:
Post a Comment