Resepi Biskut Almond London Sukatan Cawan
Resepi Biskut Almond London Sukatan Cawan | Biskut almond london memang jadi kegemaran ramai kanak-kanak kerana coklat yang menyaluti biskut tu . Tapi rasa badam dalah biskut coklat tu jadi lebih sedap bila bercampur dengan coklat . Kalau sebelum ini membeli biskut almond london , apa kata kali ini cuba buat sendiri .
Resepi Biskut Almond London Sukatan Cawan
Bahan utama badam bijik..
Tips nak badam sentiasa rangup
jemur dulu 1 hari bagi dalam badam tu kering siket
dan sangai maksud goreng tanpa minyak 20 minit atau sampai nampk kulit die garing better
kaedah ni lebih baik dari masuk oven sebab dah banyak kali aku buat hanguih .
cawan penyukat
gune tepung gandum biasa cap ros atau bakers choice pon boleh
cume tambah 1sk baking powder .
Bahan ke 3
kalau korang bajet lebeh , lagi sedap gune serbuk badam,
kalau tak berape nak bajet gune je nestum ni kisar halus dan ambik 2 sb .
Bahan yg perlu di kacau gune senduk kayu je
3 sb susu pekat kalau nak gune gule halus pon boleh ina gune susu sebab senang sebati
1bijik kuning telur
Sedikit esen vanila
kacau sampai adunan ringan .
Emplex ni adalah perangup .
kalau tak ada , gantikan dengan 1 sb tepung beras cap teratai dan 1 sb tepung jagung
Kalau ade gune emplek je memadai 1 sb .
Masukkn dulu 1 cawan tepung + 1sb emplek+2sb serbuk badam atau nestum tadi , kacau .
tambah kan tepung lagi 1 cawan
siket-sikit gaul sampai jadi doh lembut
kalau agak melekat , tamban siket lagi tepung .
dah cantik oh tu ...
Bulat kan beso jari manis .
isi ditengah dengan kacang badam .
panas kan oven sekejap dalam 5 minit
masukkan biskut dengan suhu 170 masa 15 hingga 20 minit
bergantung kepanasan oven memasing
api atas bawah
Coklat beryls atau serbone yang ni dua je sedap
Peh tu boleh pilih kalau nak rasa pahit sikit , gune dark compound
warne die pon gelap siket .
Ni tuk cair kan coklat
tuk memudah kan celup biskut korang nanti
kalau tak ada , gune shortening
amik 1 blok coklat macam tu dan 2 sb cocoa butter tadi
masak double boil kan sampai cair .
guna penyepit
Masuk biskut korang dalam coklat .
Pastu keluarkan dan masukkan ke dalam cawan kertas .
Taburkan badam cincang .
Biarkan coklat mengeras
Facebook : Azmina Ina Fans
0 comments:
Post a Comment