Resepi Biskut Mazola Sukatan Cawan
Resepi Biskut Mazola Sukatan Cawan | Biskut mazola ada juga orang sebut biskut kacang sebab menggunakan kacang sepenuhnya . Mazola tu nama minyak yang digunakan sebagai bahan adunan untuk menjadikan adunan melekat . Kalau korang takut gemok , sila jangan makan . Tapi raya sekali je kan . lagipun kita nak bagi orang makan .
Resepi Biskut Mazola Sukatan Cawan
Cawan Penyukat
Kacang tanah 2 cawan .
sangai atas kuali ( goreng tanpa minyak ) .
Tips :
cara-cara keluarkan kulit kasar die
buat bulatan dengan belakang sudip atas kacang tu
laju-laju siket sampai banyak yang tanggal tak payah tunggu semua tanggal la . ala kadar je
pas tu dah garing agak-agak 15 minit , masuk tapaware dan tampi
tau tak tampi tu lambung-lambung manje kacang tu .
Pastu ambil kacang dan buanglah yang kulitnya .
Blend kasar atau tumbuk kasar .
2 1/4 cawan .
Kalau guna tepung gandum , campukan dengan 1 sk baking powder .
2 sb minyak sapi .
Satukan bahan-bahan ni di dalam bekas .
blend gule kasar jd halus dan sukat 1/2 cawan
2 sb minyak sapi / butter
Semua kacang yg diblend tadi 2 cawan
Sedikit garam halus
Sedikit esen vanila
blend gule kasar jd halus dan sukat 1/2 cawan
2 sb minyak sapi / butter
Semua kacang yg diblend tadi 2 cawan
Sedikit garam halus
Sedikit esen vanila
gaul semua bahan sampai jadi macam serbuk atau dengan kata lain bercampur 1 sama lain...
pas tu
Masukkn 1/2 cawan minyak mazola sikit-sikit minyak
masuk sikit-sikit sambil uli smpai tak lekat di tangan .
Masukkn 1/2 cawan minyak mazola sikit-sikit minyak
masuk sikit-sikit sambil uli smpai tak lekat di tangan .
sehingga adunan jadi macam di atas .
gune kan ape-apa acuan la bentuk bunga
amik tray atau talam atau papan canai tabur tepung .
ratakan sedikit guna tapak tangan .
tabur sikit tepung diatasnya .
gelek sampai dapat ketebalan yang dimahukan .
kemudian terap dengan acuan .
Ok sapu bawah tray dengan butter dan susun macam tu .
Sapu kuning telur+ pewarne kuning siket bagi glis
Atas tu ko nak bubuh ape-apa pon boleh,
Atas tu ko nak bubuh ape-apa pon boleh,
Panas kan oven 170 5 minit gune kan api atas bawah
dan bakar suhu 170 masa 20 minit atau bergantung oven korang
asal kan permukaan nampk kuning pekat means die dah masak .
Inilah hasilnya .
Facebook : Azlina Ina Fans
0 comments:
Post a Comment