Resepi Ringkas Kek Congo Bar Sukatan Cawan
Resepi Ringkas Kek Congo Bar Sukatan Cawan | Pernah makan congo bar ? Orang kata kek congo bar sedap . Kalau teringin nak makan hari raya esok , apa kata cuba resepi kek congo bar dari cikgu ina ni .
Kek ni balut wraping plastik elok2 dan simpan dalam bekas kedap udara diluar tanpa freeze tahan 1 bulan ok..tu pon kalau ko agak2 nak buat die sebagai perhiasan je la tahan la die lama hehe
Bahan2 nye semudah ABC
3/4 buku butter
bile butter tu dah lembut , masuk dalam cawan sukat 1 cawan .
(kalau cawan biasa xsmpai 250g dalam 220g je)
1 3/4 cawan gula perang lembut
Sedikit esen vanila
3 bijik telur ape-apa gred je
3 cawan 1/2 tepung naik sendiri
1 cawan coklat chips
1 cawan mix nuts
3 bijik telur ape-apa gred je
3 cawan 1/2 tepung naik sendiri
1 cawan coklat chips
1 cawan mix nuts
( ape-apa nuts )
butter 1 cawan td masuk dalam bowl
1 3/4 cawan gula perang lembut
Sedikit esen vanila
Guna Senduk kayu , kacau kan rata hingga butter kembang .
1 3/4 cawan gula perang lembut
Sedikit esen vanila
Guna Senduk kayu , kacau kan rata hingga butter kembang .
masukkan 1 persatu telur dan kacau sebanyak 3 bijik tadi .
hasilnya macam ni .
tepung tadi masuk sket-sikit dan kacau rata .
Macam rajah diatas tu ha..
adunan memang pekat
Masukkn coklat chips kacau bagi sebati .
Sebab die agak pekat so susah nak rata kan
Jadi letak 5 bahagian dalam loyang yang dah diletakkan baking paper..
Jadi letak 5 bahagian dalam loyang yang dah diletakkan baking paper..
Rata kan gune sudu / senduk .
Dah rata mcm rajah boleh tabur mix nuts
panas kan oven 5 minit api 170 atas bawah
dan masukkan adunan dan bakar selama 40 minit atau smpai keperang-perangan
Orite masak sudah sempurna perfect to..
Facebook : Azlina Ina Fans
0 comments:
Post a Comment