loading...

Resepi Biskut Almond London Sukatan Cawan


Resepi Biskut Almond London Sukatan Cawan | Biskut almond london memang jadi kegemaran ramai kanak-kanak kerana coklat yang menyaluti biskut tu . Tapi rasa badam dalah biskut coklat tu jadi lebih sedap bila bercampur dengan coklat . Kalau sebelum ini membeli biskut almond london , apa kata kali ini cuba buat sendiri .


london

Resepi Biskut Almond London Sukatan Cawan



13407196_1036139713105822_115928008686355056_n

Bahan utama badam bijik..

Tips nak badam sentiasa rangup


 jemur dulu 1 hari bagi dalam badam tu kering siket 
dan sangai maksud goreng tanpa minyak 20 minit atau sampai nampk kulit die garing better 
kaedah ni lebih baik dari masuk oven sebab dah banyak kali aku buat hanguih .


13336075_1036139779772482_3928236162630797755_n

cawan penyukat


13310342_1036139803105813_4511923923213327422_n

gune tepung gandum biasa cap ros atau bakers choice pon boleh 
cume tambah 1sk baking powder .


13406715_1036139823105811_2272435838889734196_n

Bahan ke 3
 kalau korang bajet lebeh , lagi sedap gune serbuk badam,
kalau tak berape nak bajet gune je nestum ni kisar halus dan ambik 2 sb .


13346478_1036139839772476_2600538594024637920_n

Bahan yg perlu di kacau gune senduk kayu je 

1/2 cawan butter kalau korang nak senang sukat buat 1 cawan tp bhn lain nnt gandakan ye
3 sb susu pekat kalau nak gune gule halus pon boleh ina gune susu sebab senang sebati 
1bijik kuning telur
Sedikit esen vanila


13346582_1036139876439139_7736730312993286998_n

kacau sampai adunan ringan .



13330940_1036139896439137_476713969543623537_n

Emplex ni adalah perangup .
kalau tak ada , gantikan dengan 1 sb tepung beras cap teratai dan 1 sb tepung jagung
Kalau ade gune emplek je memadai 1 sb .


13315578_1036139923105801_4875599634270900472_n

Masukkn dulu 1 cawan tepung + 1sb emplek+2sb serbuk badam atau nestum tadi , kacau .


13346955_1036139956439131_3193750820023623234_n

tambah kan tepung lagi 1 cawan 
siket-sikit gaul sampai jadi doh lembut 
kalau agak melekat , tamban siket lagi tepung .


13327368_1036139973105796_2993921865186748412_n

dah cantik oh tu ...


13394158_1036139996439127_9109694105804066576_n

Bulat kan beso jari manis .
isi ditengah dengan kacang badam .


13394044_1036140013105792_589255959635373399_n

panas kan oven sekejap dalam 5 minit 
masukkan biskut dengan suhu 170 masa 15 hingga 20 minit 
bergantung kepanasan oven memasing
 api atas bawah


12991122_1036140046439122_3603995908682662293_n

Coklat beryls atau serbone yang ni dua je sedap
Peh tu boleh pilih kalau nak rasa pahit sikit , gune dark compound 
warne die pon gelap siket  .


13343044_1036140086439118_7202239927488915656_n

Ni tuk cair kan coklat 
tuk memudah kan celup biskut korang nanti
 kalau tak ada ,  gune shortening


13343055_1036140103105783_2872792344128917116_n

amik 1 blok coklat macam tu dan 2 sb cocoa butter tadi 
masak double boil kan sampai cair .


13325653_1036140149772445_9159919338616731980_n

guna penyepit 


13346603_1036140173105776_7001217886406845105_n

Masuk biskut korang dalam coklat .


13336002_1036140219772438_2988618484621122955_n

Pastu keluarkan dan masukkan ke dalam cawan kertas .
Taburkan badam cincang .



13310424_1036140276439099_980168418725966083_n

Biarkan coklat mengeras


Facebook : Azmina Ina Fans




0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN | Distributed By Belog Kehidupan