loading...

Resepi Kuih Bangkit Susu Sukatan Cawan


Resepi Kuih Bangkit Susu Sukatan Cawan | Hari ini kita buat lak kuih bangkit susu guna sukatan cawan . Orang dulu buat guna santan . Kalau guna santan , tak boleh tahan lama . Simpan lama nanti tengik pula . Jadi , gantikan santan dengan susu . Lagi sedap rasanya .

bangkit

Resepi Kuih Bangkit Susu Sukatan Cawan


13432155_1038368559549604_2510927194605734387_n

Cawan penyukat .


13413777_1038368629549597_3419389165460008980_n

Tepung ubi sebagai bahan utama .


13419218_1038368659549594_4027774619888830601_n

 3 cawan tepung ubi tadi sangai atas api dalam 10 minit dengan api perlahan .


13418949_1038368676216259_7885536671545632451_n

2 1/2 awan tepung jagung .


13346953_1038368692882924_1164657315676124678_n

1 buku butter 


13342911_1038368722882921_5560863724859125002_n


Langkah - langkah membuatnya :


Butter tadi campur dengan 1 1/4 cawan gula (elok gule kasar korang blend halus) 
mix sampai kembang .
Tapi kalau korang nak kurang kan manis 1 cawan dah ok .


13335729_1038368769549583_7420605000954512431_n

2 bijik kuning telur 


13346623_1038368792882914_8903522401168334401_n

mix gule dengan butter 
dah agak-agak kembang dari kuning jadi putih cream boleh masukkn telor satu-satu 
dan slow kan mixer. mix sebati .

Tips :

Masa ni siapa nak letak cheese boleh letak 1 cawan 
tapi tepung kena ejas la sangai tepung ubi tu lebehkan sikit dalam 1 cawan 
jadi 4 cawan tu ketepikan secawan masa ayak 
satukan 3 cawan je 
then masa uli kalau rasa lembek , tambah sikit-sikit dengan tepung yang diketepikan 
kalau tak letak cheese , 3 cawan tepung ubi dah memadai .


13427974_1038368826216244_3863820395548094732_n

4 sb susu tepung .


13435432_1038368882882905_386113704674935327_n

Satukan semua 
tepung+1sk baking powder+ sikit garam+ susu tepung ayak kan


13419036_1038368896216237_7032018341942987964_n

Masuk dalam adunan mix tadi siket-sikit sambil uli dan ikut keselesaan menguli la ye 
kalau agak-agak lembek sangat bagi tangan korang tambah lagi tepung jagung .

Masa ni sape nak tambah kelapa , sangai dulu 1 cawan pon boleh jadi la bangkit kelapa 
tapi tepung kene ejas siket 
maksud nye letak separuh tepung baru letak kelapa takut terkeras nanti bile curah semua .


13418961_1038368912882902_133086355763648263_n

Tutup adunan dan rehatkan selama 30 minit .


13419239_1038368982882895_1439920221009295266_n

Amik sket adunan dan canai .


13407126_1038368999549560_1796376749110453709_n

 terap la gune ape-apa acuan yg korang suke bentuk nye .


13339530_1038369019549558_2444275333907455795_n

Sapu tray pembakar dengan butter 
susun biskut .
 kalau nak letak cheese , parut cheddar 
sapu telur kuning dan tabur sket-sikit atas kuih .


13417399_1038369066216220_954483488928392718_n

Panas kan oven api atas bawah 
suhu 170 masa 25 minit atau bergantung pada oven korang la ye .


Facebook : Azlina Ina Fans




0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN | Distributed By Belog Kehidupan