Resepi Kek Cheese Nutella Langkah Demi Langkah
Resepi Kek Cheese Nutella Langkah Demi Langkah | Kek cheese merupakan kek yang mudah laku jualannya dan pada masa yang sama harganya pula lebih mahal berbanding kek biasa . Oleh kerana ramai yang suka kek cheese terutama kanak-kanak , maka adalah lebih baik cuba buat sendiri di rumah . Jimat belanja dan puas juga memakannya .
Resepi Kek Cheese Nutella Langkah Demi Langkah
Kali ini dikongsikan kek cheese versi nutella . Sebut nutella je , mesti ramai yang dah terliur kan . Marilah kita ikuti panduan buat kek cheese nutella di bawah langkah demi langkah yang sangat mudah .
Bahan-bahan dasar
20 hingga 25 keping oreo ( buang cream dulu )
125 butter cair kan
1- Tumbuk oreo tu , masuk butter cair ramas-ramas sikit .
2- Loyang loose tu balut dulu bahagian yang base .
3- boleh tanggal dengan plastik wrap baru letak oreo yg dah ade butter tadi .
4- Amik sudip , tekan-tekan bagi rata , masuk peti beku 15 minit .
4- Amik sudip , tekan-tekan bagi rata , masuk peti beku 15 minit .
Sementara tu , jom buat cream cheese cake .
250g cream cheese
3 hingga 4 sb gula ising
Mix sebati
1- masukkn 1 cawan 1/2 whipping cream non dairy sejuk ade ais-ais siket ye..
2- mix lagi sampai kental .
3- ketepikan ye , ceduk masuk bekas masuk peti chiller jap .
1 cawan whpping cream dairy sejuk + 3sb gula ising
2- Mix sampai kental
3- ceduk campuran whipping yang disimpan dalam peti tadi dalam whipping dairy yang dah kental tu
2- Mix sampai kental
3- ceduk campuran whipping yang disimpan dalam peti tadi dalam whipping dairy yang dah kental tu
4- kaup balik rata sampai habis
1/4 cawan + 2sb lagi air panas + 3sb gelatin tabur atas air panas
biar larut kemudian kacau .
#gelatin halal banyak je kat pasaran halagel ade nona ade tak ade masalah .
#gelatin halal banyak je kat pasaran halagel ade nona ade tak ade masalah .
Ok masukkan dalam adunan cheese dan whipping-whipping yang telah bergabung meletup tadi
Kacau kaup balik rata-rata dan bahagikan 2 bahagian
Ok nutella sebotol rm7.99 tu
nanti nak guna habis tau
beli ni kat 99 murah .
Ok 1 bahagian yang kite asingkan tadi letak 4sb nutella
dan 1sk emolco coklat bagi gelap warna
dan bau coklat wangi kacau bagi sebati
Ok letak adunan putih dan ratakan .
Lepas tu letak adunan nutella plak dan ratakan letak chiller 2 jam
Ganache Coklat
1- 1 cawan whipping cream dairy panaskan atas api slow
2- Ok masukkan 250g coklat masakan cincang kecik-kecik
3- Dah larut semua masukkan 2 sb butter kacau , matikan api
2- Ok masukkan 250g coklat masakan cincang kecik-kecik
3- Dah larut semua masukkan 2 sb butter kacau , matikan api
sediakan gelatin nye
1/4 cawan air panas +1sb gelatin biar
larut dan masukkan dalam adunan ganace tadi dan kacau
Boleh tuang di permukaan kek cheese kite tadi yang dah sejuk
eh ok sejukkan semula semalaman .
Orite sisip tepi loyang pakai pisau yg dicelup air panas dan keluarkan kek baru cantek...
ok alihkan kat board dan celup pisau
ok dah celup air panas lap dan cepat-cepat,
potong sekali je kebawah ulang sampai habis
Okey lorek pakai nutella dan siap
Facebook : Azlina Ina Fans
0 comments:
Post a Comment