loading...

Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah | Kita dah iasa dengan kek coklat brownies dan juga kek coklat moist . Sesekali nak juga cuba kelainan walaupun rasanya hampir sama juga . Untuk meraikan hari jadi anak dan buat mereka gembira dengan kek yang beri kelainan dari biasa , tak salah kalau mencuba .

10386263_1054621451246131_289153312576376859_n

Russian Black And White Cake


Russian Black And White Cake bukanlah kek yang pelik pun .
Nak membuat Russian Black And White Cake pun mudah saja .
Cuma banyak langkah yang perlu dilakukan .

Untuk menghasilkan kek harijadi untuk anak tercinta ,
sudah pasti boleh sahaja asalkan ada resepinya .
Berikut adalah Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah



1935698_1054620934579516_8736950826839064931_n

Bahan A:


300 g Tepung gandum
100 g Serbuk koko / 1 kotak kecik
1 sdK Baking powder
1 sdK Soda bikarbonat

1012700_1054621124579497_4252310750300977250_n

Satukan semua bahan , ayak dan ketepikan . 


1934981_1054620967912846_3137952344396093623_n

Bahan B:


400 g Gula kastor
3 biji Telur A (suhu bilik ye..)
1 sdK Esen vanila (1 penutup = 1 sdK..)😊)



993840_1054620987912844_3559830968189909003_n

Bahan C:


250 ml Susu cair
250 ml Minyak jagung
2 sdB Susu pekat 



10149837_1054620997912843_5411980384413536466_n

Bahan D:


250 ml Air panas (yang ni last sekali baru kita sediakan ye)



Cara-cara membuatnya :



12821358_1054621031246173_1647175480445323089_n

1- Satukan semua bahan B, dan mix 


62366_1054621071246169_4143869481960554920_n

Jadi putih mcm ni.


12274340_1054621094579500_9199699917767681737_n

2- Masukkan susu cair dan minyak secara selang seli hgga habis..

3- Tambah susu pekat dan mix sebati..


1899898_1054621157912827_4499725074335474881_n

4- Masukkn bahan A yang dah diayak tadi sikit-sikit dan kaup balik hingga habis.



1929632_1054621184579491_1636236771889946474_n

5- Tambahkan air panas dan gaul rata


10342487_1054621211246155_197344604168409706_n

6- Masukkan adunan ke dalam loyang ukuran 8 inci yg dah digris dan diletak lapis baking paper.. 



12036535_1054621251246151_1386555869485619318_n

7- Bakar pada suhu 170c selama 1½ jam bergantung kpd oven masing2.. 

8- Bila dah masak, sejukkan kek atas redai..

Tips :


*Jangan lupe panaskn dulu oven lebih kurang 10-15minit sebelum masukkan kek kedalam oven 2 ye..


*Untuk memastikan kek dibakar dengan sempurna, 
cucuk ditengah-tengah kek secara sendeng (serong) dengan lidi bersih.. 
keluarkan lidi, kalu bersih maknanya kek dah masak dengan sempurna.. 
kalau tidak, tambahkan lagi masa membakar .


10458494_1054621261246150_8714285077793315884_n

sementara nak tunggu kek kita sejuk, 
kbuat krim ceez dan coklat ganache dia pulak ye..😘😘

Krim Keju Moca..


Bahan A:


12 g gelatin
60 g air

1- Satukan gelatin kedalam air..
2- Biarkan gelatin kembang lebih kurang 10minit..
3- Bila gelatin dah kembang, cairkan gelatin secara double boiler..
4- Dah cair, biarkan sejuk



936567_1054621277912815_505921089155368961_n

Bahan B:


400 g Krim keju
60 g Gula aising
2 sdK Nescafe segera -boleh juga letak pes moca 

1- Satukan semua bahan dan pukul hgga lembut..
2- Masukkan gelatin td dan pukul lagi hgga licin..

10363369_1054621297912813_3402376196702073778_n

Bahan C:


300 g Krim putar bukan tenusu

1- Dalam bekas lain, pukul krim hingga kental..
2- Kaup balik krim putar dalam krim keju hingga bergaul sempurna..
3- Masukkan kedalam piping bag dan dinginnkan dalam peti..

Panduan Mudah Krim Keju Mocca


10553746_1054621314579478_4098194793198180259_o

krim keju moca..



10322772_1054621337912809_3321292560086970053_n

Coklat Ganache..



Bahan A:


250 ml Krim tenusu 
40 g Sirap glukos

Bahan B:


400 g Coklat masakan gelap (cincang halus..)
30 g Mentega (suhu bilik..)
1 sdB Pes hazelnut - ganti dengn nutella jika suka

1- Satukan bahan A dan didihkan hingga timbul buih-buih kecil tepi periuk..
2- Tuangkan krim panas ke dalam bekas coklat..
3- Biarkan coklat mencair dan gaul rata..
4- Masukkan mentega dan gaul sempurna..
5- Nak lagi sedap  letaklah pes hazelnut ðŸ˜ŠðŸ˜Š
6- Sejukkan..
7- Dah sejuk, masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti..

Panduan Mudah Melapis Kek


10410838_1054621377912805_6690666177682092692_n

Sirap Nescafe..


1 sdB Nescafe segera
¼ cwn air suam

~Satukan dan kacau rata..

 cara melapis krim keju n coklat ganache..


😘😘
* jadinye, lapisan jadi macam di atas ni.. 

1- bawah sekali kek, 
2- paipkn krim selang seli macam gambar, 
3- lapis dengan kek lagi, 
4- paip lagi krim selang seli, kek, krim dan kek.. 
5- bila dah habis lapis kek, lepakan krim ceez 
 6- last sekali curahkn lebihan ganache.. 


10352752_1054621401246136_8715273926068095224_n

Jadi macam ni lepas siram coklat ganache.. 








0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN | Distributed By Belog Kehidupan