loading...

Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah | Kita dah iasa dengan kek coklat brownies dan juga kek coklat moist . Sesekali nak juga cuba kelainan walaupun rasanya hampir sama juga . Untuk meraikan hari jadi anak dan buat mereka gembira dengan kek yang beri kelainan dari biasa , tak salah kalau mencuba .

Resepi Ringkas Russian Black And White Cake Yang Mudah Dan Sedap

Russian Black And White Cake


Russian Black And White Cake bukanlah kek yang pelik pun .
Nak membuat Russian Black And White Cake pun mudah saja .
Cuma banyak langkah yang perlu dilakukan .

Untuk menghasilkan kek harijadi untuk anak tercinta ,
sudah pasti boleh sahaja asalkan ada resepinya .
Berikut adalah Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah



Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Bahan A:


300 g Tepung gandum
100 g Serbuk koko / 1 kotak kecik
1 sdK Baking powder
1 sdK Soda bikarbonat

Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Satukan semua bahan , ayak dan ketepikan . 


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Bahan B:


400 g Gula kastor
3 biji Telur A (suhu bilik ye..)
1 sdK Esen vanila (1 penutup = 1 sdK..)😊)



Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Bahan C:


250 ml Susu cair
250 ml Minyak jagung
2 sdB Susu pekat 



Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Bahan D:


250 ml Air panas (yang ni last sekali baru kita sediakan ye)



Cara-cara membuatnya :



Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

1- Satukan semua bahan B, dan mix 


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Jadi putih mcm ni.


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

2- Masukkan susu cair dan minyak secara selang seli hgga habis..

3- Tambah susu pekat dan mix sebati..


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

4- Masukkn bahan A yang dah diayak tadi sikit-sikit dan kaup balik hingga habis.



Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

5- Tambahkan air panas dan gaul rata


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

6- Masukkan adunan ke dalam loyang ukuran 8 inci yg dah digris dan diletak lapis baking paper.. 



Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

7- Bakar pada suhu 170c selama 1½ jam bergantung kpd oven masing2.. 

8- Bila dah masak, sejukkan kek atas redai..

Tips :


*Jangan lupe panaskn dulu oven lebih kurang 10-15minit sebelum masukkan kek kedalam oven 2 ye..


*Untuk memastikan kek dibakar dengan sempurna, 
cucuk ditengah-tengah kek secara sendeng (serong) dengan lidi bersih.. 
keluarkan lidi, kalu bersih maknanya kek dah masak dengan sempurna.. 
kalau tidak, tambahkan lagi masa membakar .


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

sementara nak tunggu kek kita sejuk, 
kbuat krim ceez dan coklat ganache dia pulak ye..😘😘

Krim Keju Moca..


Bahan A:


12 g gelatin
60 g air

1- Satukan gelatin kedalam air..
2- Biarkan gelatin kembang lebih kurang 10minit..
3- Bila gelatin dah kembang, cairkan gelatin secara double boiler..
4- Dah cair, biarkan sejuk



Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Bahan B:


400 g Krim keju
60 g Gula aising
2 sdK Nescafe segera -boleh juga letak pes moca 

1- Satukan semua bahan dan pukul hgga lembut..
2- Masukkan gelatin td dan pukul lagi hgga licin..

Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Bahan C:


300 g Krim putar bukan tenusu

1- Dalam bekas lain, pukul krim hingga kental..
2- Kaup balik krim putar dalam krim keju hingga bergaul sempurna..
3- Masukkan kedalam piping bag dan dinginnkan dalam peti..

Panduan Mudah Krim Keju Mocca


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

krim keju moca..



Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Coklat Ganache..



Bahan A:


250 ml Krim tenusu 
40 g Sirap glukos

Bahan B:


400 g Coklat masakan gelap (cincang halus..)
30 g Mentega (suhu bilik..)
1 sdB Pes hazelnut - ganti dengn nutella jika suka

1- Satukan bahan A dan didihkan hingga timbul buih-buih kecil tepi periuk..
2- Tuangkan krim panas ke dalam bekas coklat..
3- Biarkan coklat mencair dan gaul rata..
4- Masukkan mentega dan gaul sempurna..
5- Nak lagi sedap  letaklah pes hazelnut 😊😊
6- Sejukkan..
7- Dah sejuk, masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti..

Panduan Mudah Melapis Kek


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Sirap Nescafe..


1 sdB Nescafe segera
¼ cwn air suam

~Satukan dan kacau rata..

 cara melapis krim keju n coklat ganache..


😘😘
* jadinye, lapisan jadi macam di atas ni.. 

1- bawah sekali kek, 
2- paipkn krim selang seli macam gambar, 
3- lapis dengan kek lagi, 
4- paip lagi krim selang seli, kek, krim dan kek.. 
5- bila dah habis lapis kek, lepakan krim ceez 
 6- last sekali curahkn lebihan ganache.. 


Resepi Cara Buat Russian Black And White Cake Langkah Demi Langkah

Jadi macam ni lepas siram coklat ganache.. 








0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan