loading...

Resepi Biskut Walnut Almond Snow


Resepi Biskut Walnut Almond Snow  | Bile gigit biskut Walnut Almond Snow ni rangup kekacang dan lemak berkrim coklat . Selalu makan dan suka makan Biskut Walnut Almond Snow kan tapi tak tahu nak buat . Jom kita buat Biskut Walnut Almond Snow follow step di bawah .


13428613

13423856_1040100416043085_2699546744822433566_n

Cawan penyukat .

13445341_1040100442709749_8905942500393379500_n

Buttercup 1 buku 250g

13432174_1040100462709747_2160830371335652960_n

Tambah 1 cawan gula halus
 lagi bagus amik gula kasar blend dan sukat 1 cawan
kacau bagi rata.  Tak yah gune mixer pon tak ape .

13423935_1040100482709745_2659467595899472928_n

masukkan 1 biji kuning telor dan kacau guna senduk butter .
biarkan suhu bilik .

13418718_1040100502709743_5594625545897557749_n

1/2 cawan susu tepung ( apa-apa jenama pun boleh )

13445692_1040100522709741_8766074955107067564_n

badam nip dan walnut sangan dulu dan sejukkn..
nak gune kacang lain pon boleh .

13445281_1040100556043071_2019922706329531970_n

3 jenis tepung
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung custard
3 1/4 cawan tepung gandum cap ros

13344805_1040100579376402_5206363183617870430_n

1 sb emplek atau perangup biskut .
kalau tak hado ganti dengan 1 sb tepung beras .

13269277_1040100606043066_2229435748834487481_n

Satukan ketiga-tiga tepung
Serta susu tepung dan emplek 
 kacau rata.

13407275_1040100622709731_8219445708102629748_n

Ok bebalik bahan yang kite kacau tadi .
masukkan kacang walnut dan badam nipps cincang tadi .

13445359_1040100642709729_5040582372399400609_n

Ok dah kacau baru masuk sikit-sikit tepung-tepung yang bersatu tadi .
Masukkan sikit-sikit sehingga doh tak melekatdi tangan .

13450240_1040100659376394_3766900858956576293_n

Doh dah sedia untuk dicetak .

13407289_1040100906043036_7541175310154150866_n

Amik sedikit doh dan gelek .

13434946_1040100956043031_4144473133336944105_n

potong-potong cenggitu .
tak yah cetak-cetak bagai 

13432263_1040100989376361_8436401697182566160_n

Susun atas tray yang disapu butter.
panas kan oven dan bakar api atas bawah suhu 170 masa 25 minit .
atau smpai nampak kekuningan .

13407289_1040101006043026_4377886908381030619_n

dah sejuk alihkan dalam bekas .

13445432_1040101022709691_2016513470122553401_n

Proses menyalut

Gune coklat masakan ape-apa jenama ( yang sedap beryls dan serbone )
Dan coco butter atas gambar coklat tu fungsi die untuk bagi coklat cair dan tak likat 
so senang nak celup atau boleh ganti shortening

13412925_1040101039376356_3374845811301339422_n

Cair kan double boil 
sukatan die 250g atau dalam 1 blok coklat 2 sb cocoa butter
Celup kan biskut

13434803_1040101056043021_3461240054470087739_n

gune penyepit ikan lebih mudah .

13434956_1040101116043015_165989782624822938_n

 yang dah dicelup coklat tadi letak atas serbuk roti golek kan je .

13445498_1040101132709680_8540676660287089891_n

13442308_1040101189376341_7939357108590183691_n

Facebook : Azlina Ina

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN | Distributed By Belog Kehidupan