Resepi Ringkas Ikan Masak Sardin Homemade
Resepi Ringkas Ikan Masak Sardin Homemade | Bila sebut ikan sardin , anda mesti fikirkan ikan sardin dalam tin kan . Sebelum ini banyak timbul spekulasi bahawa ikan sardin dalam tin tidak sihat untuk dimakan kerana bahan pengawet yang digunakan . Pada masa yang sama , ada juga maklumat mengatakan bahawa ikan sardin dalam tin berkhasiat kerana kandungan sos tomato didalamnya .
Resepi Ringkas Ikan Masak Sardin Homemade
Sekarang anda tak perlu bimbang dengan semua spekulasi tersebut . Jika anda ingin makan ikan sardin , anda boleh sahaja masak sendiri ikan sardin masak homemade tanpa menggunakan ikan sardin dalam tin . Bahan dan caranya membuat Resepi Ringkas Ikan Masak Sardin Homemade mudah sahaja .
Berikut adala langkah memasak Resepi Ringkas Ikan Masak Sardin Homemade .
1- Siang ikan , buang kepala dan cuci bersih .
2- Sediakan tomato puri / pati tomato .
3- Panaskan minyak , masukkan bawang putih , bawang merah dan halia yang sudah dikisar halus .
Tumis hingga naik minyak .
4- Masukkan pati tomato , sos tomato , garam dan sedikit air .
5- Masukkan ikan dan masak sehingga tulang ikan menjadi lembut .
Jika anda menggunakan periuk tekanan , masak selama 45 minit .
Bahan asas untuk memasak ikan masak sardin homemade adalah ikan sardin , sos tomato , pati tomato / tomato puree , garam dan air .
Kalau anda mahu menambah perasa Resepi Ringkas Ikan Masak Sardin Homemade , boleh sahaja masukkan cili kisar , air asam jawa dan buah tomato .
~ FACEBOOK ~
0 comments:
Post a Comment