Resepi Ringkas Puding Panna Cotta
Resepi Ringkas Puding Panna Cotta | Puding adalah salah satu pencuci mulut yang mudah dan cepat dihasilkan . Pencuci mulut puding sangat segar di tekak selepas beberapa jam berada di dalam peti sejuk . Sangat sesuai dimakan di kala minum petang bersama secawan teh atau kopi .
Resepi Ringkas Puding Panna Cotta
Anda pernah makan dengan pencuci mulut puding panna cotta ? Kalau belum , apa kata anda cuba resepi ringkas puding panna cotta ini untuk hidangan iftar anda bersama keluarga .
Bahan - bahan :
500 ml santan
200 ml krim pekat
1 cawan gula halus
1/2 cawan air panas
1 1/2 camca besar serbuk gelatin
1 camca teh serbuk teh hijau
**Hidang dengan strawberry dan buah - buahan kegemaran anda .
Cara Membuatnya :
1. Campurkan santan , krim dan 3/4 cawan gula ke dalam periuk dan masak atas api kecil . Kacau campuran untuk 2 - 3 minit hingga panas , gula cair ( jangan mendidih ) dan tutup api . Masukkan serbuk teh hijau dan kacau sampai sebati .
2. Masukan gelatin ke dalam air panas dan pukul dengan garfu hingga cair . Campurkan kepada campuran santan tadi .
3. Basahkan acuan , tuang campuran ke dalam dan sejukkan untuk 5 jam atau menjadi kental .
4. Terbalikkan PANNA COTTA ke atas piring dan hidangkan dengan buah - buahan .
0 comments:
Post a Comment