loading...

Resepi Ringkas Puding Panna Cotta


Resepi Ringkas Puding Panna Cotta | Puding adalah salah satu pencuci mulut yang mudah dan cepat dihasilkan . Pencuci mulut puding sangat segar di tekak selepas beberapa jam berada di dalam peti sejuk . Sangat sesuai dimakan di kala minum petang bersama secawan teh atau kopi .


Resepi Ringkas Ramadhan - Puding Panna Cotta


Resepi Ringkas Puding Panna Cotta


Anda pernah makan dengan pencuci mulut puding panna cotta ? Kalau belum , apa kata anda cuba resepi ringkas puding panna cotta ini untuk hidangan iftar anda bersama keluarga .

Bahan - bahan :


500 ml santan

200 ml krim pekat
1    cawan gula halus
1/2 cawan air panas
1 1/2 camca besar serbuk gelatin
1    camca teh serbuk teh hijau

**Hidang dengan strawberry dan buah - buahan kegemaran anda .



Cara Membuatnya :



1. 
Campurkan santan , krim dan 3/4 cawan gula ke dalam periuk dan masak atas api kecil . Kacau campuran untuk 2 - 3 minit hingga panas , gula cair ( jangan mendidih ) dan tutup api . Masukkan serbuk teh hijau dan kacau sampai sebati .

2. 
Masukan gelatin ke dalam air panas dan pukul dengan garfu hingga cair . Campurkan kepada campuran santan tadi .

3. 
Basahkan acuan , tuang campuran ke dalam dan sejukkan untuk 5 jam atau menjadi kental .

4. 
Terbalikkan PANNA COTTA ke atas piring dan hidangkan dengan buah - buahan .





0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan