Resepi Ringkas Puding Roti Dan Sos Vanila
ASSALAMUALAIKUM ...
Resepi Ringkas Puding Roti Dan Sos Vanila | Den suka sangat dengan pencuci mulut nih . So kalau tetiba rasa nak makan dan buat , pastu lupa lak resepi , leh la den rujuk kat blog den nih . Pada masa yang sama boleh gak share dengan korang ...
Resepi Ringkas Puding Roti Dan Sos Vanila
Puding roti dan sos vanila adalah gandingan yang mantap untuk pencuci mulut . Sangat sesuai di makan di waktu petang bersama secawan air teh , air kopi dan air milo .
PUDING ROTI
Nak buat puding roti ni bukanlah susah sangat . Bahan - bahannya pun senang disediakan . Kalau korang tak percaya , ikut je langkah kat bawah ni .
Bahan - bahan
1 - 2 sudu mentega
1/2 cawan gula kaster
2 biji telur
1 1/2 cawan susu UHT
1/2 cawan krim putar ( whipping cream ) - jika tiada gantikan dengan susu cair
1/2 sudu kecil essen vanila
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1/2 cawan sultanas / kismis
1/4 cawan kacang badam - cincang
Cara Membuat Sos Vanilla
1. Sapukan mentega pada roti dan dadukan .
2. Letakkan roti dalam acuan pembakar mengikut bentuk yang digemari .
3. Campurkan telur , susu , krim , esen vanila dan kulit kayu manis . Kacau sehingga sebati .
4. Curah pada roti yang telah disusun dalam acuan .
5. Taburkan kismis dan kacang atas roti dan bakar roti atas dulang yang berisi air ( steam bake )dengan suhu kepanasan 180 darjah celsius selama 35 minit atau sehingga roti keperangan .
SOS VANILA
Sos vanilla bukan sahaja sangat sedap tapi juga mudah disediakan . Sos vanila ni anda boleh juga makan bersama roti , biskut , ais krim , kek dan apa sahaja pencuci mulut yang anda mahu .
Bahan - bahan sos vanila
125 ml susu UHT
125 ml krim putar
1/4 cawan gula kaster
2 biji kuning telur
1 sudu besar tepung jagung
Cara Membuat Sos Vanila
1. Campurkan semua bahan dan kacau sehingga betul - betul sebati .
2. Masakkan atas api yang sederhana sehingga sedikit likat . Pastikan sentiasa dikacau semasa memasak supaya tidak berketul . Sekiranya berketul anda boleh mesinkan dengan air dan tapis .
0 comments:
Post a Comment