Resepi Mudah Biskut Semprit Nutella Sedap Meletop
Resepi Mudah Biskut Semprit Nutella | Biskut Semprit merupakan biskut tradisi yang diwarisi dari nenek moyang . Cara menghasilkan biskut semprit yang mudah kerana menggunakan hanya 3 bahan utama iaitu tepung jagung , susu pekat manis dan butter .
Menarik nya semperit ni sebab ade dua rasa yang sangat-sangat unik dan sedap...
mmg rasanya raya nanti ko simpan kuih ni tuk ko sorang..
kalau kawan ko datang mesti ko keluakan biskut yang beli kat bazar tepi-tepi jalan .
Kadar sukatan menggunakan cawan .
Boleh gunakan cawan / mug pilihan anda sendiri .
1/2 cawan butter cup
1/4 cawan susu pekat atau dalam 4 hngga 5 sb kalau sukat cawan .
Sedikit esen vanila .
gune senduk untuk mengacau sampai sebati .
Tepung utama tepung jagung
tambah 1 sb tepung custard dan kacau sebati
masukkn 1 cawan dulu tepung jagung dan kacau rata .
masukkn 1 cawan lagi tepung jagung sikit-sikit sambil uli perlahan-lahan smpai jadi doh lembut .
so maknanya gune 2 cawan tepung jagung untuk hasilkan doh .
Ok bahagi dua sama banyak .
lebih kan sikit doh nutella kalau sama banyak pon tak ape .
nutella
Letak di doh tadi 2 sb dan
1sb serbuk koko
gaul rata .
adunan akan jadi sedikit lembek masa ni
tambah 1 hngga 2 sb tepung jagung untuk seimbangkan balik lembut doh
uli rata .
Sekarang ade dua doh .
cantum kan la doh-doh tu sikit-sikit .
Masuk dalam acuan die eh gune la pecah 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 boleh tak ade masalah .
yang tak ade pecah pon boleh
terap je pakai acuan bulan
tekan pakai jari seabb ade yang tanya acuan tu tekan pakai ape
So panas kan ovem 170 5 minit api atas bawah
Terus masukkan semperit dan bakar 25 minit 160 .
0 comments:
Post a Comment