Resepi Ringkas Biskut Sarang Semut Yang Sangat Mudah
Resepi Ringkas Biskut Sarang Semut Yang Sangat Mudah | Dinamakan biskut sarang semut sebab bersarang . Macam mana jadi bersarang , korang kena scroll cara membuat biskut sarang semut langkah demi langkah di bawah .
Resepi Ringkas Biskut Sarang Semut Yang Sangat Mudah
Bahan-bahan nye adalah
1 cawan butter
1/2 cawan gula halus
Mix kan sekejap bg kembang dan gule hancur
1 cawan butter
1/2 cawan gula halus
Mix kan sekejap bg kembang dan gule hancur
2 bijik kuning telur dan sedikit esen vanila
Ok dah kembang macam ni bahan mix tadi kan
Masukkan telur dan esen .
mix sekejap je matikan mixer .
Masukkan 1sk pewarne kuning kacau rata .
Selepas itu masukkan 1sb susu tepung dan 2sb tepung custard dan kacau kan
1 cawan tepung jagung masukkn jugak dan kacau .
Guna tepung naik sendiri tak perlu ayak dan tak perlu campur baking powder..
sukatan 2 1/4 cawan .
kalau guna tepung gandum kena ayak dan tambah 1 sk baking powder sukatan 2 1/4 cawan
Masuk sikit-sikit dalam adunan tadi sambil uli .
kalau guna tepung gandum kena ayak dan tambah 1 sk baking powder sukatan 2 1/4 cawan
Masuk sikit-sikit dalam adunan tadi sambil uli .
kalau rasa adunan masih lembek , tambah lagi tepung sikit-sikit .
tapi rasanya sukatan ni dah selesa dah .
Cammni doh die
kalau korg nak doh keras sikit , doh tu balut plastik elok-elok ,
simpan 20 minit dalam peti sejuk upaya mudah disagat nanti .
Ni alat memarutnye buat macam rajah tu .
Ok amik siket doh dan parutkan .
Parut siket-sikit dan jangan banyak-banyak nanti bergumpal .
Ok masukkan dalam paper cup macam di atas .
Tabur coklat urai bewarne .
dan panas kan oven bakar suhu 160 masa 20 minit .
bergantung jenis oven korang .
Facebook : Azlina Ina
0 comments:
Post a Comment