Resepi Ringkas Ramadhan Sizzling Yee Me Mudah Dan Sedap
Resepi Ringkas Ramadhan Sizzling Yee Me Mudah Dan Sedap | Di bulan Ramadhan , resepi ringkas selalunya menjadi pilihan memandangkan masa yang terhad untuk memasak sebelum menjelang waktu beriftar / berbuka puasa . Hidangan mee merupakan hidangan mudah disediakan . Oleh sebab itu , pemilihan menyediakan hidangan mee adalah pilihan yang tepat .
Resepi Ringkas Ramadhan Sizzling Yee Me Mudah Dan Sedap
Sizzling Yee Me adalah hidangan cina yang sudah mula menjadi kegemaran ramai ketika berkunjung ke kedai makan ataupun restoran . Pun begitu , tak ramai yang mengetahui cara menyediakan Sizzling Yee me ni . Untuk itu , berikut dikongsikan resepi mudah menyediakan sizzling yee me langkah demi langkah di rumah .
1. 4 keping halia di hiris nipis n tumbuk sedikit
2. 8 ulas bawang putih
3. 5 ketul ayam,dipotong kecil
4. 8 tangkai cili.kering dipotong kasar(1 tangkai potong 3 bahagian)
5. Dry mushrooms dalam 10 biji,potong kasar(1 biji potong dalam 4 or 5 slice bergantung pada saiz
6. 5 sudu besar(SB) sos tiram,
7. 6 SB kicap lemak manis,
8. 3 SB kicap manis,
9. setengah SB kicap pekat,
10. 1 sudu kecil minyak bijan
11. tepung jagung 4 SB larutkan dalam air
12. Yee mee,sayur sawi n telur
13. Hot plate
2. 8 ulas bawang putih
3. 5 ketul ayam,dipotong kecil
4. 8 tangkai cili.kering dipotong kasar(1 tangkai potong 3 bahagian)
5. Dry mushrooms dalam 10 biji,potong kasar(1 biji potong dalam 4 or 5 slice bergantung pada saiz
6. 5 sudu besar(SB) sos tiram,
7. 6 SB kicap lemak manis,
8. 3 SB kicap manis,
9. setengah SB kicap pekat,
10. 1 sudu kecil minyak bijan
11. tepung jagung 4 SB larutkan dalam air
12. Yee mee,sayur sawi n telur
13. Hot plate
Masukan 3 SB minyak masak, dah panas masukan halia dan bawang putih,
guna api perlahan dan kacau sampai kekuningan .
guna api perlahan dan kacau sampai kekuningan .
Kemudian masukan cili kering dan kacau lagi .
apabila dah garing masukan ayam dan satu mug air,
letakan sedikit garam dan didihkan dalam 5 minit
kemudian masukan cendawan kering
(cendawan direndam dengan air panas selama sejam, sebelum nak masak tu plan yang mana nak kena prepare dulu )
letakan sedikit garam dan didihkan dalam 5 minit
kemudian masukan cendawan kering
(cendawan direndam dengan air panas selama sejam, sebelum nak masak tu plan yang mana nak kena prepare dulu )
kemudian masukan semua jenis kicap mengikut resepi diatas then tambah lagi 3 mug air, didihkan .
Apabila kuah dah mendidih dan ayam telah empuk,
masukan bancuhan tepung jagung.
buka api pada tahap kepanasan maksimum
masukan sedikit demi sedikit bancuhan tepung jagung.sambil kacau,
ini untuk mengelakan tepung x berketul dan apabila dah sejuk kuah tersebut tak jadi beku,
kacau sampai sesuai kepekatannya .
masukan bancuhan tepung jagung.
Tip:
buka api pada tahap kepanasan maksimum
masukan sedikit demi sedikit bancuhan tepung jagung.sambil kacau,
ini untuk mengelakan tepung x berketul dan apabila dah sejuk kuah tersebut tak jadi beku,
kacau sampai sesuai kepekatannya .
then sediakan hot plate,
letakan sedikit kuah baru diletak yee mee,sayur dan telur .
letakan sedikit kuah baru diletak yee mee,sayur dan telur .
buka api tahap maksimum,
senang citer sampai jadi mcm kat dalam gambar,
hati-hati jaga tangan, panas tau .
senang citer sampai jadi mcm kat dalam gambar,
hati-hati jaga tangan, panas tau .
0 comments:
Post a Comment