Resepi Ringkas Kek Buah Gula Hangus Sukatan Cawan
Resepi Ringkas Kek Buah Gula Hangus Sukatan Cawan | Mungkin ada antara anda yang ingin membuat kek buah untuk hidangan hari raya nanti tetapi tidak tahu cara membuat kek buah yang betul . Anda ak perlu bimbang kerana di bawah ini ada diajar langkah demi langkah cara membuat kek buah menggunakan sukatan cawan .
Gebu dan menarik .
cara penyimpanan nye ;
dah sejuk balut pakai wraping plastik dan masuk dalam tapawere dan tutup baik-baik .
masuk peti ais kalau nak makan keluarkan awal 2 jam .
kek akan lembut kembali dan tahan selama 3 bulan .
cara penyimpanan nye ;
dah sejuk balut pakai wraping plastik dan masuk dalam tapawere dan tutup baik-baik .
masuk peti ais kalau nak makan keluarkan awal 2 jam .
kek akan lembut kembali dan tahan selama 3 bulan .
Bahan-bahan utama
2 cawan buahan campuran kering
kismis 1/2 cawan
Rendam dengan air suam 3 hingga 4 minit dan toskan
(tujuan die buang manis melampau buah dan kotoran)
5 bijik kurma berkualiti basuh dulu
gunting-gunting kurma dan satukan dengan buah-buah tadi
2 cawan gula pasir hanguskan
maksudnya bagi die karamel warnanya .
Tambah 1/4 cawan air panas
Terus masukkan 250g butter ha ni contoh butter sedap tuk kek buah .
Kacau sehingga butter cair perlahan-lahan dan sebati dengan gula caramel .
Ayak bersama :
4 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk cream off tartar
1/2 sk serbuk kayu manis (pilihan tuk bau sedap je)
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk cream off tartar
1/2 sk serbuk kayu manis (pilihan tuk bau sedap je)
Rupe cream off tartar..
Ok sekarang bila gabungan karamel+air +gula + butter dah cair macam rajah tu
masukkan buah-buahan kering tadi dan kacau sebati .
masukkan buah-buahan kering tadi dan kacau sebati .
Macam tu..eh eh api stil idupkan tapi kecil je..
terus masukkan tepung tadi dan kacau..
masa ni memang agak pekat .
dan matikan api pastikan kacau sebati ye
dan matikan api pastikan kacau sebati ye
3 bijik telur
1sk esen vanila
1sk pes oren ke lemon ke sunquick ke mangga ke .
Blend hingga sebati .
1sk esen vanila
1sk pes oren ke lemon ke sunquick ke mangga ke .
Blend hingga sebati .
Pas blend 5 minit , tuang dalam adunan dan kacau
Last cam ni ha tudiaaa siap tuk dituang
Adunan ni akan dapat 1.5kg so bahagi dua
1 sekilo punye oder 1 lg 500g
Permukaan bekas tutup pakai plastik dan panaskan kukusan - kukus 2 jam
Api sederhana last 30 minit api kecil je .
1 sekilo punye oder 1 lg 500g
Permukaan bekas tutup pakai plastik dan panaskan kukusan - kukus 2 jam
Api sederhana last 30 minit api kecil je .
Gebu dan mabeless
0 comments:
Post a Comment