loading...

Formula Mencari Pasangan Sempurna


Formula Mencari Pasangan Sempurna | Desember 2012 , berada di kamung halaman bersama ibunda tercinta , menikmati pagi yang cerah bersama bunyi kicauan burung , kucing yang sedang bermanja dan 4 ekor itik yang riuh berbunyi sambil menikmati secawan milo panas , menonton rancangan NASI LEMAK KOPI - O di tv9 , sungguh menyantaikan .


NASI LEMAK KOPI - O di tv9


Topik yang dibincangkan NASI LEMAK KOPI - O di tv9 hari itu agak menarik . Perantara Fizo Omar bersama tetamu jemputan artis Julia Zieglar dan panel jemputan prof. Izzi , membincangkan topik PASANGAN SEMPURNA . Usik mengusik antara tetamu dan pengacara menjadikan suasana sangat santai dan hangat .Cara Mencari Pasangan Sempurna


Formula Mencari Pasangan Sempurna


Kenapa pasangan dulu ramai yang sempurna dan nampak ideal pada masa yang sama tetap gaduh - gaduh nakal tapi kekal tak bercerai ? 

Kata prof Izzi ; 

" orang zaman dulu redha dengan pilihan orang tua . Mereka cuma kenal pasangan dengan melihat dari jauh . Sekadar memandang secara fizikal tanpa tahu bagaimana sifat dan perangainya . " 

Maka sebab itu , wujudlah pepatah ... 

" DARI MATA TURUN KE HATI "

Dalam Islam jelas mengatakan : 

" REDHA ALLAH ITU TERLETAK PADA REDHA IBU BAPA . "


Sebab itulah orang zaman dulu boleh kekal sampai akhir hayat walaupun gaduh bagai nak gila , harta benda berderai , tetap tak cerai . Subhanallah ... betapa berkatnya redha ibu bapa ! 

Ibunda saya bercerita , semasa kecil , beliau telah di hantar oleh orang tuanya ke rumah ibu saudaranya untuk belajar membaca al - Quran . Ibu saudaranya ni sangat baran ... bawang habis di dapur pun sudah mengamuk tahap pinggan mangkuk melayang . Padahal si isteri yang tak inform pada suami bahawa bawang dah habis . Pernah satu ketika si suami menegur si isteri yang bacaan al - Qurannya tidak betul dan dia perlu belajar semula dengan si suami . Maka terbanglah selimut dan bantal ke halaman rumah . Yang hebatnya ialah si suami senyum sahaja dan si isteri pula kalau tak nampak bayang suami satu hari jer , dah jadi tak menentu . Perut pun tak laparlah walaupun berbunyi dah berjam - jam . Itulah keberkatan redha ibu bapa .


Pada zaman Rasulullah , ada seorang gadis telah dipinang oleh seorang lelaki , tetapi perempuan itu tak mahu . Maka dia bertanya Rasulullah . Rasulullah memberitahu bahawa , dia boleh menolaknya jika dia tak sukakan lelaki itu sebab itu haknya . Tapi akhirnya dia menerima lelaki itu atas asbab redha ibu bapanya

Ciri Pasangan Sempurna


Bila bercerita tentang pasangan sempurna , pembaca pun akan senyum kambing kan ! Tak kan ada pun ! Bagi Chinta , asalkan kita boleh terima kekurangannya dan menerima pasangan kita seadanya , itu sudah cukup sempurna untuk jadi pasangan Chinta . Tapi apa pula kata mereka d bawah ni ?

Kata Fizow Omar : 

" Pasangan akan jadi sempurna bila dia boleh menjadi kawan , teman , sahabat , kekasih , isteri serta ibu pada masa - masa tertentu . " 

Kata Julia Zieglar : 

" Pasangan sempurna bila dia boleh membawa kita ke JANNAH . "

Kata prof. Izzi : 

" Pasangan kita jadi sempuran bila dia jadi saling melengkapi dalam hidup kita . Kita serius - dia melawak , Kita pendiam - dia banyak cakap , kita suka roti canai + dia suka ulam = calam , kita suka memasak + dia hebat berniaga = restoran , kita suka disiplin + dia suka mendidik = anak cemerlang ... "

Sempurna Itu Subjektif


Kadangkala kita jumpa yang sempurna di mata kita , ada semua ciri - ciri yang kita nak tapi dia tak cinta kita atau dia milik orang lain . Bila seseorang cinta pada kita pula , dia tak sempurna dan banyak pul kelemahannya . Apa yang boleh kita buat ialah beri dia peluang dan ruang untuk dia berubah dan didik dia ikut landas yang betul . Ikut pemerhatian dan pengalaman selama Chinta hidup dibumi Allah ini , Bila si dia cinta gila kat kita , dia akan ikut apa saja kemahuan kita . Inilah masa yang sesuai untuk didik dia . Tapi ingat ! Jangan sesekali ambil kesempatan pula ... sesungguhnya Allah tahu apa yang ada dalam hati kita . Walaupun perbuatan kita itu sekecil hama , kifarahnya tetap ada sama ada baik ataupun buruk !Inilah tip memilih calon yang diberikan oleh prof. Izzi :  • terima semua kelemahan sebagai satu kelebihan . Bila ada peluang , didik dia untuk jadi lebih baik
  • cari yang boleh ngam dengan diri kita , sama minat dan hobi 
  • kalau dapat yang versus minat dan hobi , jadikanlah ia sebagai share benda baru / tambah minat baru dalam hidup
  • guna akal fikiran untuk menilai bukan perasaan . Boleh betulkan / repair mana - mana yang kurang atau tak betul .

ALLAH JADIKAN KITA ITU SEBAIK - BAIK KEJADIAN . 


Jadikan kesempurnaan yang Allah beri itu untuk mencari pasngan sempurna dalam hidup . Hidup adalah satu perjalanan . 
Masa muda , baran sebab ikut perasaan , bila dah matang kita cool jer sebab kita berfikir dulu sebelum bertindak

Itu adalah fasa yang perlu kita lakukan / ubah dalam perjalanan hidup kita .

Agama yang sempurna dan keimanan yang tinggi boleh membimbing kita melalui ranjau hidup yang Allah telah tetapkan bersama pasangan kita . Insya Allah kita akan jadi sempurna di mata pasangan kita ... aaamen .
0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan