Resepi Ringkas Buat Karipap Putar Langkah Demi Langkah
Resepi Ringkas Buat Karipap Putar Langkah Demi Langkah | Chinta dah pernah makan kripap putar tapi belum pernah cuba buat sendiri . Bila jumpa Resepi Ringkas Buat Karipap Putar Langkah Demi Langkah ni , Cynta kongsikan dengan anda juga .
Resepi Ringkas Buat Karipap Putar Langkah Demi Langkah
Berikut adalah bahan membuat karipap putar serta langkah demi langkah membuat karipap putar supaya mudah untuk anda memahaminya .
Doh myk
1/4 cwn myk dipanaskan
2 ½ cwn tepung
secubit garam
air secukupnya
sebatikan,berhenti masuk air bila
doh x lekat di tgn
Doh margerin
1 ½ cwn tepung
2 sdm shortening
1/2 cwn margerin/atau lebih
sebatikan hingga jd doh
doh siap
bulatkan doh myk dan
doh margerin sama byk
x kisah le bpe biji korang nk..5 6 7 ke 8 bj..janji sama byk
leperkan sedikit doh myk
masukkan doh margerin didlmnya
tutup
jadi seperti ini
rehatkan dlm 5 min
ambil 1 bahagian doh td canai
selepas tu sapu air
sedikit shja..calit2 lebih kurang
jgn byk ye nanti doh lembik pulak
nak bg kelopak dia melekat bila
dah grg nanti
gulung
letak memanjang seperti ini
kemudian di canai memanjang
seperti ini
kemudian gulung lg
siap digulung kesemuanya
kemudian di potong annggaran 1/2 in
atau lebih sedikit
yg sudah dipotong2 td
canai seperti ini/jgn nipis sgt
sebelah bawah yg siap di canai
yg akan kt isi kan inti bukan yg atsnya ya
maaf xde pic yg dh buh inti
kelimkan
0 comments:
Post a Comment