loading...

Resepi Ringkas Buat Roti Bun Sukatan Cawan



Resepi Ringkas Buat Roti Bun Sukatan CawanWalau saya tidak pro buat roti bun. Tapi selalu bila buat roti bun di rumah jadi dan sedap la. Yang minta resepi roti bun tu. Ni ha. Boleh buat makan - makan di rumah . Minum petang. Jimat. Di jamin roti bun ni halal dan bersih. Sedap lagi makan roti bun ni panas-panas . Roti bun lembut dan gebu

smile emoticon
Resepi Ringkas Buat Roti Bun Sukatan Cawan

Bahan-bahannya :


  • 3 cwn tepung gandum 
  • 1 cwn air suam
  • 1 paket yis
  • 1 telur
  • 2 sudu besar mnyak
  • 1 sudu kecil garam
  • 8-10 sudu gula (blh kurangkan kalau pkai susu pekat)
  • 2 sudu besar susu cair/pekat



Resepi Ringkas Buat Roti Bun Sukatan Cawan

Cara Membuatnya :


1. Mix tepung dan garam dalam 1 mangkuk besar.


2. Ambil air panas campur gula. Gaul sampai larut. Test air kena suam-suam panas. Tapi jangan panas sangat sebab yis akan mati. Terus campur 1 peket yis dalam air tu dan biarkan sampai berbuih. (Dalam 5 minit)


3. Bila air yis tadi sudah berbuih , masukkan minyak ke dalam air yis tu , telur sebiji dan susu cair atau pekat. Gaul kejap.

4. Masukkan semua ke dalam mangkuk yang di isi tepung tadi. Maka mula lah kamu uli . 

5. Uli sampai doh tidak melekat di mangkuk. (Kadang-kadang even dia basah-basah sikit tidak perfect tak apa . Nanti ko uli 2nd time tu campur tepung , doh akan cantik juga tu) dan biarkan dalam tempat yang suam-suam atau tutup mangkuk dengan kain. Biar dia naik 2 atau 3 kali ganda. Kalau tempat kamu panas cepat la dia kembang.

6. Ambil doh yang kembang tu , terbalik atas papan uli , kena tabur tepung sikit. Uli. Uli dan uli.

7. Buat la bulat-bulat kecil. Susun dalam loyang yang kena letak sedikit minyak bagi mengelakkan nanti melekat sangat.

8. Selesai uli-uli dan susun dalam loyang. Biarkn dalam 30 mnit untuk kembang sekali lagi. Tempat yang sama juga. Tempat suam atau panas.

9. Sebelum bakar. Sapu sedikit susu cair atau telur (eggwash). Boleh tabur cheese. 
smile emoticon
10. Panaskan oven 220c dulu. Sebelum masuk bun tu , turunkan suhu kepada 180c. Masak la untuk 10-15minit. Tengok oven kamu la. 


Resepi Ringkas Buat Roti Bun Sukatan Cawan


Tips Buat Roti Bun


Kalau mau tau doh bun cukup kena uli ,  ko ambil doh tu sikit ,  ko tarik-tarik . Kalau dia cepat koyak , belum cukup kena uli tapi kalau ko uli doh bun tak koyak ,  Naa ... sudah jadi doh bun tu.



Facebook : Sai Kit Yeng


0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan