Resepi Ringkas Puding Cendol
Resepi Ringkas Puding Cendol | Ketika cuaca panas begini , memakan puding yang diambil dari dalam peti sejuk memang mengghairahkan . Boleh habis makan seorang diri sambil menonton tv tanpa mempelawa sesiapa sahaj yang ada di sisi .
Resepi Ringkas Puding Cendol
Nak makan puding cendol yang sedap dan sejuk , sebelum itu anda perlulah tahu macam mana nak membuat puding cendol sendiri di rumah . Cara nak membuatnya , ada ditunjukkan di bawah ini .
Lapisan Cendol
500 ml air
170 gm gula halus
250 ml air
1 peket agar-agar serbuk ( 10 gm ~ 12 gm )
250 ml santan ~ ita guna santan KARA ( santan KARA ni ita campur air jadikan 250 ml )
secubit garam
30 gm tepung jagung
500 gm cendol
Cara Membuatnya :
- Panaskan 500 ml air dengan gula halus hingga gula larut
- Satukan agar-agar dengan 250 ml air dan tuangkan dalam adunan gula, masak hingga agar-agar larut
- Satukan santan, tepung jagung dan garam, kacau rata hingga tepung tidak berbintil
- Tapis, dan tuangkan dalam adunan agar-agar
- Bila didih, tutup api
- Biar suam sikit baru masukkan cendol.
- Sediakan loyang ukuran 10 x 10 inc
- Basahkan dengan air
- Tuangkan agar-agar cendol
- Biarkan ia mengeras
- Sementara lapisan cendol mengeras kita sediakan lapisan gula Melaka
Lapisan Gula Melaka
200 gm gula Melaka
500 ml air
2 helai daun pandan di simpul
250 ml air
1 peket agar-agar serbuk ( 10 gm ~ 12 gm)
250 ml santan pekat ~ ita guna KARA
secubit garam
Cara membuatnya :
- Panaskan 500 ml air bersama dengan gula Melaka dan daun pandan
- Bila gula dah larut, angkat dan tapis
- Dalam periuk lain, satukan 250 ml air dan agar-agar serbuk dan masak hingga agar-agar larut
- Tuangkan air gula Melaka yang telah di tapis
- Tuangkan juga santan dan secubit garam
- Kacau senantiasa supaya santan tak pecah
* Sebelum tuangkan lapisan gula Melaka ke atas agar-agar cendol, cucuk dahulu permukaan lapisan cendol atau cakar-cakar permukaannya supaya lapisan gula Melaka melekat dan tidak tertanggal nanti. Kemudian tuangkan lapisan gula Melaka . Biarkan ia sejuk sebelum di dinginkan dalam peti ais.
Tips dan panduan
Untuk mengelakkan cendol mendap ke bawah, pastikan masukkan cendol dalam adunan santan tu apabila adunan santan telah suam. Kacau rata baru tuang dalam loyang.
Untuk mengelakkan lapisan daripada tertanggal atau tidak melekat. Pastikan adunan lapisan santan ( cendol ) masih suam ketika lapisan gula Melaka di tuang. Pastikan juga lapisan atasnya di cakar atau di cucuk-cucuk dengan garfu supaya ia melekat dan tidak tertanggal
FACEBOOK
0 comments:
Post a Comment