Resepi Ringkas Kek Coklat Cheese Berkaramel Sukatan Cawan
Resepi Ringkas Kek Coklat Cheese Berkaramel Sukatan Cawan | Ramai orang suka kek coklat , kek cheese dan karamel . Bila ketiga-tiga ini dijadikan satu , maka terhasillah Kek Coklat Cheese Berkaramel .
Resepi Ringkas Kek Coklat Cheese Berkaramel Sukatan Cawan
Tentu anda teruja nak membuat kek coklat cheese berkaramel kan . Oklah tanpa buang masa , berikut adalah bahan - bahan dan cara mudah membuat kek coklat cheese berkaramel sukatan cawan .
Bahan-bahannya kek coklat cheese karamel :
5 bijik telur gred A atau B
1sb ovalate optional ( tak nak letak pon tak ade hal )
1 cawan gula kastor kek coklat ( tak kisah gula halus atau kasar )
1 cawan serbuk koko
3/4 cawan minyak
1/4 cawan butter cair atau dalam 5 sb
Sedikit garam halus
1sk baking soda atau soda bikarbonat
1 sudu setengah baking powder(sk)
1 cawan setengah tepung gandum atau self rising
3/4 cawan susu cair atau susu kotak
1 cawan susu pekat
Campurkan dulu gula, telur , ovalate .
Sementara tunggu kembang , boleh la ayak tepung , serbuk koko , garam halus , soda dan baking .
1- mix dalam 20 minit sampai macam rajah 1
2- Masuk susu pekat mix 2 minit
3- Masuk minyak masak mix 2 minit
4- Masuk butter cair mix 2 minit (ni la secret die kek lembab di dalam dan moist )
5- Masuk campuran tepung sikit-sikit mix jugak 2 minit sehingga 3 minit . masa mula masukkan tepung , mixer slow . bila dah masuk keseluruhan lajukan sikit mixer tak perlu lama . Dalam 2 hingga 3 minit cukup dah . Ok adunan last jadi macam no 6 .
6- So lepas tu masukkan susu cair atau susu kotak tadi sikit-sikit sampai habis. last ni gaul pakai senduk je laju-laju gaul tu .
Last jadi picture no 8 . ok paham ye senang je kan
Masukkn dalam loyang yg dah disapu minyak dan lapik baking paper kalau bekas aluminum tu tak payah la just tuang je .
Kukus masa untuk 1 loyang ni amat-amat penting . diulangi tips bagi kek gebu gebas tuk coklat kene ikut time . ni api kecil loyang kukus 1 jam manakala bekas aluminum tadi kukus 25 hingga 30 minit dengan api kecil juga . ok siap kukus .
Bahan2 sediakan topping coklat sedap
1/2 cawan whipping
1/4 cawan susu full cream kalau whipping semua pon xpe
Coklat masakan dalam 300g di cincang dan 2sb butter
1- panaskan whipping jangan sampai menggelegak.
2- masukkan Coklat masakan kacau laju-laju sampai semua larut baru masuk butter.
3- Bancuh 1 sb tepung ubi dengan 3 sb air dan masukkan dalam adunan tadi kacau .
4- Dah nampak pekat biar sejuk atau masuk peti 1 jam hingga 2 jam .
Cream cheese
1/4 whipping cream sejuk
250g tartura suhu bilik
1/2 cawan susu pekat
5sb air sejuk peti ais
1- Mix semua bahan kecuali air sejuk .
2- Dah nampak kembang pekat masuk air sejuk.
tujuannya bagi cream pekat .
Ok boleh titiskan sikit lemon kalau suke la .
siap
Wajah kek yg siap kukus tanggal kan wraping atau plastik kat permukaan die
Macam ni gebu nyeee
Dan tebalik kan 2 minit sambil tanggal baking paper dan terbalik kan semula ok
Siap untuk hiasan mini pack macam tu resepi cream cheese di bawahnya dan sos karamel juga.
Step die curah sos coklat
1- Piping kan cream cheese
2- Kemudian sos karamel juga piping lubang . piping ikut besar kite nak paip kan la ye
3- Parut kan coklat masakan sikit ikut kreativiti korang
4- Letak buah pun ok gak . siap sejukkan lepas tu bedal hehe
Fecebook : Azlina Ina
0 comments:
Post a Comment