Resepi Cara Buat Rendang Dendeng Langkah Demi Langkah
Resepi Cara Buat Rendang Dendeng Langkah Demi Langkah | Rendang merupakan masakan orang minang / Negeri Sembilan . Ada pelbagai jenis rendang iaitu rendang ayam , rendang daging , rendang pucuk ubi , rendang dendeng dan sebagainya .
Resepi Cara Buat Rendang Dendeng Langkah Demi Langkah
Rendang dendeng bukanlah resepi tradisional Negeri Sembilan sebaliknya adalah resepi tradisional negeri Perak . Rendang dendeng tidak sama seperti rendang minang kerana rendang dendeng tidak menggunakan santan . Malah proses membuat rendang dendeng sangatlah mudah .
Berikut adalah proses membuat rendang dendeng langkah demi langkah supaya mudah untuk anda memahaminya .
Rebus daging sampai empuk .
Hiris daging yang sudah direbus tadi nipis-nipis .
Tumbuk sampai leper .
Tuangkan kicap lemak manis .
Gaul daging dengan kicap lemak manis hingga sebati / rata .
Goreng sampai garing .
Inilah hasilnya selepas digoreng . Hitam itu kicap bukan hangus ya .
Tumis bawang besar 1 biji, bawang putih 3 ulas, halia lebih kurang 1 inci...
tumis sampai garing
Kemudian masukkan cili blend leibh kurang 2½ senduk kayu tu jer..
tumis sampa garing .
Masukkan lada hitam ikut kepedasan yg kita nak...
lebih kurang 2 sudu...
Ambil sedikit air rebusan daging , masukkan asam jawa .
Ramas asam jawa hingga sebati dengan air rebusan daging .
Masukkan air rebusan daging bersama asam jawa tadi ke dalam .
Biarkan kuah menjadi agak pekat sedikit .
Kemudian masukkan daging goreng tadi .
Gaul daging hingga kuah kering dan pekat .
Tutup api , angkat rendang dendeng yang sudah siap untuk dihidangkan .
Facebook : Daya Idris
0 comments:
Post a Comment