loading...

Resepi Kek Coklat Milo Moist Langkah Demi Langkah


Resepi Kek Coklat Milo Moist Langkah Demi Langkah | Kek coklat adalah kek legend dan evergreen . Sampai bila-bila pun orang akan cari dan membuatnya . Bukan setakat budak-budak , orang dewasa juga suka . Lagipun lebih sihat sebab tak gunakan banyak lemak . 


13102890_1059039777467614_6616312330723684228_n

Resepi Kek Coklat Milo Moist Langkah Demi Langkah


Untuk memudahkan anda membuat kek coklat milo moist yang super gebu macam gambar di atas ,
berikut adalah cara membuat kek coklat milo moist langkah demi langkah .


13096212_1058376840867241_789007145194052337_n

Bahan-bahannya :


½ Cawan serbuk koko *
½ cawan serbuk Milo*- if kasar
 ( mesin sebentar untuk kasi halus supaya senang di ayak nanti )
1 ¼ cawan tepung gandum*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1 & ½ sudu kecil baking powder*

1 cawan gula castor
1 cawan susu fresh milk #
1 cawan butter lurpak danish ( dicairkan )
1 sudu kecil essen vanilla#
3 biji telor saiz A

TIPS


nak add minyak jagung pun boleh ..
tapi texture kek antara penggunaan butter cair and minyak ada beza yee..
if guna minyak,agak oily and rasa cam kesat sikit..
if guna butter ..kek lagi gebu and texture smooth..#

* ½ cawan+ 2 sudu besar susu pekat manis
 ( SUKAT DULU SUSU PEKAT MANIS NYER 1/2 CAWAN THEN ADD LAGI 2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS DALAM ADUNAN YEE - #



13124448_1058376870867238_3512919418558650886_n

Caranya membuatnya :


BAHAN YANG BERTANDA (*) SEMUA NYA DI AYAK SEKALI YE
1- Pukul telor bersama gula castor hingga gebu and pekat
2- Satukan semua bahan bertanda (#) sekali hingga sebati - ketepikan
3- Kemudian add bahan yang diayak berselang seli dengan bahan (#) yang telah disiap dibancuh sekali ke dalam adunan telor yang telah dibeat awal tadi
4- Kaup balik kan sahaja .
5- Then tuang adunan dalam loyang and kukus selama 40-50 minit hingga masak .

TIPS

Pastikan penutup loyang ditutup kemas / dibalut dengan kain untuk elak air titisan kukusan menitik di atas permukaan kek . Kalau tidak kek akan bantat . Satu lagi tips untuk elakkan air kukusan drop atas permukaan kek ialah dengan menutup permukaan Loyang kek dengan aluminium foil atai plastik dengan kemas dan jangan dibuka selagi kek tak cukup masa di masak . Kukus dengan api sederhana , kerana kalau api kuat , kek akan merekah .

13096301_1058376867533905_2449193885345086628_n

 Sejukkan dahulu kek sebelum dituang ganache or buttercream .


coklat

RESEPI GANACHE SIMPLE 

1 CAWAN COKLAT MASAK BERLYS
1/2 cawan whipped cream or non dairy whipped cream
5 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar butter ( untuk kasi kilat )

13096311_1058376977533894_451162595784712096_n

Masukkan kepingan coklat ke dalam whipped cream .

13083177_1058376850867240_4137293996365876026_n

Masukkan pula butter dan susu pekat manis .

13124708_1058376904200568_8650462864535913206_n

Panaskan di atas api sederhana menggunakan kaedah double boil .
Kacau semua bahan hingga cair dan sebati .


13091967_1058376960867229_4231213677517598925_n

Sejukkan dahulu ganachee .
Kalau nak ganachee tebal , biarkan sejuk lama sedikit sampai ganachee pekat / likat .


13094216_1058376950867230_9177474792719348033_n

Pastkan kek sudah sejuk juga .

13151383_1058376934200565_7775907593023868615_n

Selepas simpan dalam petisejuk selama 25 minit ,
tuangkan ganachee coklat  ke atas kek .
Ratakan ganache ke seluruh kek .
Corakkan mengikut suka anda menggunakan nozel .
Biarkan ganachee membeku sebelum dipotong .


13103554_1059039897467602_3182550328715479453_n

Inilah hasilanya kek coklat milo moist setelah dipotong-potong .



0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN | Distributed By Belog Kehidupan