Resepi Kek Coklat Milo Moist Langkah Demi Langkah
Resepi Kek Coklat Milo Moist Langkah Demi Langkah | Kek coklat adalah kek legend dan evergreen . Sampai bila-bila pun orang akan cari dan membuatnya . Bukan setakat budak-budak , orang dewasa juga suka . Lagipun lebih sihat sebab tak gunakan banyak lemak .
Resepi Kek Coklat Milo Moist Langkah Demi Langkah
Untuk memudahkan anda membuat kek coklat milo moist yang super gebu macam gambar di atas ,
berikut adalah cara membuat kek coklat milo moist langkah demi langkah .
Bahan-bahannya :
½ Cawan serbuk koko *
½ cawan serbuk Milo*- if kasar
½ cawan serbuk Milo*- if kasar
( mesin sebentar untuk kasi halus supaya senang di ayak nanti )
1 ¼ cawan tepung gandum*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1 & ½ sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1 & ½ sudu kecil baking powder*
1 cawan gula castor
1 cawan susu fresh milk #
1 cawan butter lurpak danish ( dicairkan )
1 sudu kecil essen vanilla#
3 biji telor saiz A
3 biji telor saiz A
TIPS
nak add minyak jagung pun boleh ..
tapi texture kek antara penggunaan butter cair and minyak ada beza yee..
if guna minyak,agak oily and rasa cam kesat sikit..
if guna butter ..kek lagi gebu and texture smooth..#
* ½ cawan+ 2 sudu besar susu pekat manis
( SUKAT DULU SUSU PEKAT MANIS NYER 1/2 CAWAN THEN ADD LAGI 2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS DALAM ADUNAN YEE - #
Caranya membuatnya :
BAHAN YANG BERTANDA (*) SEMUA NYA DI AYAK SEKALI YE
1- Pukul telor bersama gula castor hingga gebu and pekat
2- Satukan semua bahan bertanda (#) sekali hingga sebati - ketepikan
3- Kemudian add bahan yang diayak berselang seli dengan bahan (#) yang telah disiap dibancuh sekali ke dalam adunan telor yang telah dibeat awal tadi
4- Kaup balik kan sahaja .
5- Then tuang adunan dalam loyang and kukus selama 40-50 minit hingga masak .
TIPS
Pastikan penutup loyang ditutup kemas / dibalut dengan kain untuk elak air titisan kukusan menitik di atas permukaan kek . Kalau tidak kek akan bantat . Satu lagi tips untuk elakkan air kukusan drop atas permukaan kek ialah dengan menutup permukaan Loyang kek dengan aluminium foil atai plastik dengan kemas dan jangan dibuka selagi kek tak cukup masa di masak . Kukus dengan api sederhana , kerana kalau api kuat , kek akan merekah .
Sejukkan dahulu kek sebelum dituang ganache or buttercream .
RESEPI GANACHE SIMPLE
1 CAWAN COKLAT MASAK BERLYS
1/2 cawan whipped cream or non dairy whipped cream
5 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar butter ( untuk kasi kilat )
1/2 cawan whipped cream or non dairy whipped cream
5 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar butter ( untuk kasi kilat )
Masukkan kepingan coklat ke dalam whipped cream .
Masukkan pula butter dan susu pekat manis .
Panaskan di atas api sederhana menggunakan kaedah double boil .
Kacau semua bahan hingga cair dan sebati .
Sejukkan dahulu ganachee .
Kalau nak ganachee tebal , biarkan sejuk lama sedikit sampai ganachee pekat / likat .
Pastkan kek sudah sejuk juga .
Selepas simpan dalam petisejuk selama 25 minit ,
tuangkan ganachee coklat ke atas kek .
Ratakan ganache ke seluruh kek .
Corakkan mengikut suka anda menggunakan nozel .
Biarkan ganachee membeku sebelum dipotong .
Inilah hasilanya kek coklat milo moist setelah dipotong-potong .
0 comments:
Post a Comment