loading...

Resepi Ringkas Kek Congo Bar


Resepi Ringkas Kek Congo Bar  | Assalamualaikum. Ada yang bertanya resepi congo bar. Saya post kat sini ye. Resepi ni saya guna untuk jual. Alhamdulillah dapat positive feedback .

 Resepi Ringkas Kek Congo Bar

Bahan-bahannya :


2 3/4 cwn tepung gandum
2 1/2 sdk baking powder
1/2 sdk garam
2/3 cwn butter
2 1/4 cwn (275g) gula perang
3 biji telur
1 sdk esen vanila
1 cwn choc chip

 Resepi Ringkas Kek Congo Bar

Cara-cara membuatnya :


1- Ayak tepung dan baking powder.

2- Masukkan garam gaul sebati , ketepikan.

3- Butter &dan gula. Gaul sekadar sebati saje. Kejap jer. Langkah ni saya guna mixer.

4- Pastu masukkan telur dan esen, pukul perlahan. Sekadar sebati . Langkah ni saya guna mixer jugak. Cabut mixer.

5- Masukkan tepung, gaul kaup balik dengan spatula. Masukkan coklat chip. Gaul kejap jer.

6- Panaskan oven. Alas loyang dengan baking paper. Letak adunan. Bakar selama 25 minit guna suhu 160 @ sehingga masak (bergantung kepada oven sendiri jugak) .

7- Keluarkan dari oven, potong.

P/s:size 10-14inci 1 adunan. Kalau guna loyang size 6-8inc, bahagi 2. 1 adunan dapat 2 biji .

Tips:


Semua step pukul slow & sekejap jer. Jangan kacau bersungguh. Jangan overbake. Tekstur jadi keras.
Congo bar sedap makan panas-panas .

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan