Resepi Ringkas Kek Congo Bar
Bahan-bahannya :
2 3/4 cwn tepung gandum
2 1/2 sdk baking powder
1/2 sdk garam
2/3 cwn butter
2 1/4 cwn (275g) gula perang
3 biji telur
1 sdk esen vanila
1 cwn choc chip
Cara-cara membuatnya :
1- Ayak tepung dan baking powder.
2- Masukkan garam gaul sebati , ketepikan.
3- Butter &dan gula. Gaul sekadar sebati saje. Kejap jer. Langkah ni saya guna mixer.
4- Pastu masukkan telur dan esen, pukul perlahan. Sekadar sebati . Langkah ni saya guna mixer jugak. Cabut mixer.
5- Masukkan tepung, gaul kaup balik dengan spatula. Masukkan coklat chip. Gaul kejap jer.
6- Panaskan oven. Alas loyang dengan baking paper. Letak adunan. Bakar selama 25 minit guna suhu 160 @ sehingga masak (bergantung kepada oven sendiri jugak) .
7- Keluarkan dari oven, potong.
P/s:size 10-14inci 1 adunan. Kalau guna loyang size 6-8inc, bahagi 2. 1 adunan dapat 2 biji .
Tips:
Semua step pukul slow & sekejap jer. Jangan kacau bersungguh. Jangan overbake. Tekstur jadi keras.
Congo bar sedap makan panas-panas .
0 comments:
Post a Comment