Resepi Ringkas Sambal Hitam Ikan Bilis Belimbing Siap 1 Jam
Resepi Ringkas Sambal Hitam Ikan Bilis Belimbing Siap 1 Jam | Sambal hitam merupakan makanan tradisi orang Pahang . Sambal Hitam yang diperbuat dari belimbing buluh , mengambil masa yang lama untuk disiapkan mengikut resepi asal tetapi hasilnya memang sedap dan terbaik .
Sambal Hitam Ikan Bilis Belimbing
Untuk memudahkan anda membuat sambal hitam , berikut adalah resepi sambal hitam 1 jam yang sangat mudah dan cepat untuk disiapkan dan rasanya juga tetap enak dan sama seperti sambal hitam yang asli .
Bahan2 :
(Sukatan saya genggam2 jer. Nak pedas nak kurang, masin, masam, manis boleh adjust sendiri ye).
1. Ikan bilis dlm 3 genggam.
2. Cili padi atau cabai melaka dlm 2 genggam.
3. Belimbing buluh dlm 3 atau 4 genggam (nak tukar ganti tomato pun boleh dlm 7 atau 8 biji).
4. Bawang besar 4 atau 5 biji.
5. Kicap
6. Garam secukup rasa.
2. Cili padi atau cabai melaka dlm 2 genggam.
3. Belimbing buluh dlm 3 atau 4 genggam (nak tukar ganti tomato pun boleh dlm 7 atau 8 biji).
4. Bawang besar 4 atau 5 biji.
5. Kicap
6. Garam secukup rasa.
Bawang merah, cabai melaka atau cili padi dan belimbing buluh sedia utk diblend. (kalau tak ada belimbing blh digantikan dengan tomato dlm 7 atau 8 biji. cuma kurang masam boleh tmbh asam keping).
Blender bahan2 tumis.
Ikan bilis digoreng garing.
Ikan bilis yang dah ditumbuk. Ikut suka nak tumbuk kasar atau halus. Saya blend kering je. Kasar ada, halus pun ada. Ketepikan.
Tumis semua bahan2 yg dah diblend menggunakan minyak baki gorengan ikan bilis tadi.
Tumis sampai meletup2. Kemudian masukkan kicap. Saya campur2 guna kicap manis kipas udang & kicap pekat hitam tamin.
Masukkan ikan bilis yg dah ditumbuk tadi.
Perasakan dengan garam. Masak sampai kering & pecah minyak.
0 comments:
Post a Comment