loading...

Resepi Kek Bahulu Rose Langkah Demi Langkah


Resepi Kek Bahulu Rose Langkah Demi Langkah | Apa beza bahulu dengan kek ? Kalau ikut resepi bahulu asal orang zaman dulu-dulu , bahulu menggunakan telur yang banyak dan hanya sedikit sahaja tepung selain gula . Tidak ada marjerin ataupun butter . Sebab itu , bahulu zaman dahulu agak keras strukturnya .

bahulu

Resepi Kek Bahulu Rose Langkah Demi Langkah


Kini apabila zaman dah berubah , resepi bahulu juga berubah . 
Tambahan bahan lain seperti ovelette dan baking powder telah menjadikan bahulu kelihatan gebu dan kembang dengan cantik .
Selain itu , esen vanilla dapat mewangikan lagi bahulu tersebut .


13254530_1217567711588130_7553831733313453155_n

Bahan-bahannya:


4 biji telur gred A
1 1/4 cwn gula
1/2 sb ovalette
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 -2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil esen rose
1/2 sudu kecil garam
pewarna merah


13255921_1217567758254792_8298058905372947908_n

Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang dan ringan dalam 10-15 minit .
Jadi camni ringan .


13227022_1217567804921454_8690999103255776220_n

Ayak tepung gandum , baking powder dan garam


13241228_1217567834921451_1124668740876709952_n

Masukkn tepung gandum sikit-sikit dengan low speed .


13237824_1217567894921445_889753424184956913_n

Sampai jadi gini


13239394_1217567944921440_4465038291116053753_n

Loyang sapu minyak dan alas dengan baking paper .


13256331_1217568034921431_1069630703294855779_n

Ambik sikit adunan dalam 3 senduk (sy guna senduk nasik) ,
 campur dengan esen rose dan warna merah kacau rata
Adunan warna asal campur dengan esen vanilla, kacau rata perlahan .


13240740_1217568094921425_4760707665988924781_n

Dan selang selikan dalam loyang warna asal / warna merah .


13237729_1217568158254752_2618476690502638902_n

Lorekkan sikit  guna lidi sate .


13260034_1217568448254723_8780740852655257075_n

Oven panaskan dulu .
kek bakar suhu 170 degree 45 minit atau sehingga masak, 
cucuk dengan lidi sate kalau keluar bersih kira masakla kek kita .


13254350_1217568511588050_8327960599661331250_n

20 minit pertama kek dah naik .


13226876_1217568594921375_8528753853415766759_n

Dalam 35 minit dalam oven .


13227061_1217568661588035_1135682720131749148_n

Alhamdulillah kek dah siap masak .
kita cek dengan lidi sate kalau cucuk tengah keluar bersih kek masak .


13230340_1217568824921352_5003172662088388992_n

Telangkupkan atas redai dawai dalam 2-3 minit .


13260147_1217568888254679_8746175627716650803_n

Bukak baking paper


13260073_1217569031587998_7035444641399830693_n

Dan telangkupkan balik kedudukan asal dan lapik dengan kek board atau pinggan .



Facebook : Let's Cook & Bake





0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN | Distributed By Belog Kehidupan