Resepi Kek Bahulu Rose Langkah Demi Langkah
Resepi Kek Bahulu Rose Langkah Demi Langkah | Apa beza bahulu dengan kek ? Kalau ikut resepi bahulu asal orang zaman dulu-dulu , bahulu menggunakan telur yang banyak dan hanya sedikit sahaja tepung selain gula . Tidak ada marjerin ataupun butter . Sebab itu , bahulu zaman dahulu agak keras strukturnya .
Resepi Kek Bahulu Rose Langkah Demi Langkah
Kini apabila zaman dah berubah , resepi bahulu juga berubah .
Tambahan bahan lain seperti ovelette dan baking powder telah menjadikan bahulu kelihatan gebu dan kembang dengan cantik .
Selain itu , esen vanilla dapat mewangikan lagi bahulu tersebut .
Bahan-bahannya:
4 biji telur gred A
1 1/4 cwn gula
1/2 sb ovalette
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 -2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil esen rose
1/2 sudu kecil garam
pewarna merah
Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang dan ringan dalam 10-15 minit .
Jadi camni ringan .
Ayak tepung gandum , baking powder dan garam
Masukkn tepung gandum sikit-sikit dengan low speed .
Sampai jadi gini
Loyang sapu minyak dan alas dengan baking paper .
Ambik sikit adunan dalam 3 senduk (sy guna senduk nasik) ,
campur dengan esen rose dan warna merah kacau rata
Adunan warna asal campur dengan esen vanilla, kacau rata perlahan .
Adunan warna asal campur dengan esen vanilla, kacau rata perlahan .
Dan selang selikan dalam loyang warna asal / warna merah .
Lorekkan sikit guna lidi sate .
Oven panaskan dulu .
kek bakar suhu 170 degree 45 minit atau sehingga masak,
cucuk dengan lidi sate kalau keluar bersih kira masakla kek kita .
20 minit pertama kek dah naik .
Dalam 35 minit dalam oven .
Alhamdulillah kek dah siap masak .
kita cek dengan lidi sate kalau cucuk tengah keluar bersih kek masak .
Telangkupkan atas redai dawai dalam 2-3 minit .
Bukak baking paper
Dan telangkupkan balik kedudukan asal dan lapik dengan kek board atau pinggan .
Facebook : Let's Cook & Bake
Facebook : Let's Cook & Bake
0 comments:
Post a Comment