Resepi Ringkas CRISPY CHICKEN FINGERS Dengan Dua Cara
Resepi Ringkas CRISPY CHICKEN FINGERS | Bila ada ayam , selalunya yang terbayang adalah menu ayam goreng , ayam masak gulai , ayam masak kari , ayam masak kurma , ayam masak sos , ayam masak merah dan sebagainya . Menu itu semua dah biasa .
Resepi Ringkas CRISPY CHICKEN FINGERS
Apa kata kali ini , sempena menjelangnya cuti sekolah dan ramadhan yang bakal tiba , kita cuba pula resepi crispy chicken fingers . Buatnya pun senang , ringkas dan cepat disediakan .
Guna isi ayam , bread crumbs dan mayonis.
Hiris nipis dan memanjang isi ayam.
Cara 1 :
Masuk mayonis dan breadcrumbs ke dalam mangkuk .
Celup isi ayam dalam mayonis .
Salut pulak dengan breadcrumbs.
kalau ada plastik zip lock masukkan breadcrumbs pastu terjunkan ajer isi ayam yang dah salut mayonis dalamnya....
goncang-goncang biar bersalut .
Atur dulu dalam pinggan pastu simpan sejam dalam peti ais bahagian bwh...
biar semua bahan kenal mesra dulu .
Kalau tak ada breadcrumbs bolhe ganti cornflakes...
ramas-ramas bagi hancur sikit
ramas-ramas bagi hancur sikit
Ni dah celup mayonis dan salut cornflakes...
simpan peti ais jugak .
simpan peti ais jugak .
Cara 2 :
Option lain kalau tak ade mayonis...
boleh guna tepung ni .
boleh guna tepung ni .
Tabur tepung bestari tu dan letak air skit...
gaul bagi rata .
gaul bagi rata .
lepas dah gaul dengan tepung
Salut dengan breadcrumbs / cornflakes ikut suka....
simpan peti ais bahagin bawah (bahagin tak beku)
simpan peti ais bahagin bawah (bahagin tak beku)
Dah sejam tu, panaskan minyak...
guna api sedang-sedang jer...
minyak jangan panas sangat nanti luar dah garing dalam tak masak...
masuk isi ayam dan goreng sampai perang
Facebook : Nor Izan Mustapa
0 comments:
Post a Comment