Resepi Hokaido Chiffon Cake Langkah Demi Langkah
Resepi Hokaido Chiffon Cake Langkah Demi Langkah | Kek chiffon kita dah biasa dengar malah ada yang sudah biasa buat . Jadinya , bukan susah nak buat kek chiffon Hokkaido pula . Kelainan kek chiffon dengan kek chiffon Hokaido adalah cream ditengahnya .
Resepi Hokaido Chiffon Cake Langkah Demi Langkah
Pernah buat kek chiffon Hokkaido ?
Macam tak pernah je kan sebab dari Jepun .
Nak tahu macma mana cara nak buat kek chiffon Hokkaido ,
jom tengok langkah-langkah pembuatannya di bawah .
Bahan-bahan dan cara membuatnya :
4 biji telur. Asingkan putih dan kuning telur .
Campur dengan 4-5 sb gula halus atau gula caster.dan 1 sk esen vanilla.
Kacau bagi rata je.
Guna senduk kayu atau spatula.
Ok jadi camni
Putih telur tadi campur dengan 5 sb gula halus dan 1 sk cream of tartar atau 1sk jus lemon.
Pukul sampai jadi meringue (bertanduk) dengan high speed.
Haa ni cream of tartar.
Fungsinya nak stablekan putih telur yang kita pukul tu .
Cream of Tartar (serbuk krim tartar) - garam dari asid tartarik yang digunakan untuk menstabilkan putih telur yang telah dipukul dan juga digunakan sebagai bahan penaik dalam kek.
Sementara tu kita ayak 1/2 cwn tepung gandum,
1/2 sk baking powder,
2 sb tepung jagung dan
1/2 sk garam.
Ok lebih kurang dalam 7-8 minit .
putih telur kita dah bertanduk (meringue) nampak tak ...
dah ada tanduk kira ok dah ni
Balik pada kuning telur tadi, masukkan 1/2 cwn susu cair atau susu segar.
Kacau rata .
Masukkn jugak 1/4 cwn minyak masak/minyak sayur atau 5sb minyak.
Kacau rata. ok siap .
Masukkn tepung yang diayak tadi .
masuk sikit-sikit dan kacau sampai tak berketul .
Guna whisk pun ok senang hancur tepung tuu .
Ok siap jadi camnii
Kita masuk pula meringue,telur putih tadi sikit sikit .
Kacau kaup balik perlahan-lahan ok.
Jangan kacau laju-laju nanti cair plak .
Ok camni kacau perlahan lahan je...
kaup balik guna senduk kayu pun boleh .
ok jadi camni tau, tak cair dan tak pekat .
Oven panaskan 170 degree dalam 5-7 mnt.
Ambil mangkuk kertas cupcake / muffin .
Isi adunan kek 3/4 penuh .
ok jom masuk oven .
Bakar selama 20-25 minit depend oven masing masing ye .
Jenguk sikit, 10 minit pertama, dah naik gebu .
Dah masak , keluarkan dari oven dan biar sejuk sekejap .
Kek chiffon memang akan turun sikit, jangan terkejut pula ya .
Fillingnya:
125 g cream cheese
3sb atau nak manis lebihkan gula icing
Mix sampai kembang .
Masukkan sedikit perahan lemon kalau nak masam .
2sb whipping /susu cair bagi filling leleh sedikit .
pilihan tak nak letak pun tak mengapa .
Mix sebati .
Masuk dalam piping beg , gunting pada hujung dan paip kan pada cupkek .
Cucuk tengah dengan gunting, pisau pun ok . Guna apa yang ada di dapur .
Filling cream cheese masuk piping beg gunting ujung die dan paipkan seperti diatas .
Paip sampai terkeluar creamnya .
Tadaa siap dah.
Tabur icing sugar, hias dengan buah segar.
tak ada buah pakai spinkles je .
Facebook : Azlina Ina
0 comments:
Post a Comment