loading...

Resepi Hokaido Chiffon Cake Langkah Demi Langkah


Resepi  Hokaido Chiffon Cake Langkah Demi Langkah | Kek chiffon kita dah biasa dengar malah ada yang sudah biasa buat . Jadinya , bukan susah nak buat kek chiffon Hokkaido pula . Kelainan kek chiffon dengan kek chiffon Hokaido adalah cream ditengahnya .


13001127_1193871883957713_82685120860592953_n


Resepi  Hokaido Chiffon Cake Langkah Demi Langkah


Pernah buat kek chiffon Hokkaido
Macam tak pernah je kan sebab dari Jepun .
Nak tahu macma mana cara nak buat kek chiffon Hokkaido ,
 jom tengok langkah-langkah pembuatannya di bawah .

Bahan-bahan dan cara membuatnya :


13055416_1193883373956564_3149399395889299752_n

4 biji telur. Asingkan putih dan kuning telur .


12990971_1193883310623237_1396960415685976714_n

Campur dengan 4-5 sb gula halus atau gula caster.dan 1 sk esen vanilla. 
Kacau bagi rata je. 
Guna senduk kayu atau spatula.


13000302_1193883490623219_4070671503085742242_n

Ok jadi camni


13043679_1193887590622809_8546196419333547501_n

Putih telur tadi campur dengan 5 sb gula halus dan 1 sk cream of tartar atau 1sk jus lemon. 
Pukul sampai jadi meringue (bertanduk) dengan high speed.


13062214_1193887600622808_9163028583048818944_n

Haa ni cream of tartar.
 Fungsinya nak stablekan putih telur yang kita pukul tu .
Cream of Tartar (serbuk krim tartar) - garam dari asid tartarik yang digunakan untuk menstabilkan putih telur yang telah dipukul dan juga digunakan sebagai bahan penaik dalam kek.


13076546_1193887617289473_905873800661566790_n

Sementara tu kita ayak 1/2 cwn tepung gandum, 
1/2 sk baking powder,
2 sb tepung jagung dan 
1/2 sk garam.


13043501_1193887643956137_6432246296199889318_n

Ok lebih kurang dalam 7-8 minit .
putih telur kita dah bertanduk (meringue) nampak tak ...
dah ada tanduk kira ok dah ni


13043436_1193893393955562_8141335861286685982_n

Balik pada kuning telur tadi, masukkan 1/2 cwn susu cair atau susu segar.
Kacau rata .


12994361_1193893367288898_7385310256845759695_n

Masukkn jugak 1/4 cwn minyak masak/minyak sayur atau 5sb minyak.
Kacau rata. ok siap .


12993599_1193893473955554_5701868907659493363_n

Masukkn tepung yang diayak tadi .
masuk sikit-sikit dan kacau sampai tak berketul .
Guna whisk pun ok senang hancur tepung tuu .


12994591_1193893457288889_7745472654678148738_n

Ok siap jadi camnii


12994449_1193893807288854_1956446800733100778_n

Kita masuk pula meringue,telur putih tadi sikit sikit .
 Kacau kaup balik perlahan-lahan ok.
Jangan kacau laju-laju nanti cair plak .


11140757_1193897300621838_6830763578375206331_n

Ok camni kacau perlahan lahan je...
kaup balik guna senduk kayu pun boleh .


13062364_1193897253955176_3606967215445376779_n

ok jadi camni tau, tak cair dan tak pekat .


12994544_1193897407288494_1865791077296510110_n

Oven panaskan 170 degree dalam 5-7 mnt. 
Ambil mangkuk kertas cupcake / muffin .
Isi adunan kek 3/4 penuh .


13015388_1193897550621813_7030576974386077_n

ok jom masuk oven .
Bakar  selama 20-25 minit depend oven masing masing ye .


12993434_1193897643955137_470952801238874403_n

Jenguk sikit, 10 minit pertama, dah naik gebu .


13010749_1193897730621795_1745191631960310379_n

Dah masak , keluarkan dari oven dan biar sejuk sekejap .
Kek chiffon memang akan turun sikit, jangan terkejut pula ya .



13062529_1193900827288152_304642800197447363_n

Fillingnya:


125 g cream cheese
3sb atau nak manis lebihkan gula icing
Mix sampai kembang .
Masukkan sedikit perahan lemon kalau nak masam .

2sb whipping /susu cair bagi filling leleh sedikit .
pilihan tak nak letak pun tak mengapa .
Mix sebati .
Masuk dalam piping beg , gunting pada hujung dan paip kan pada cupkek .


13051607_1193900847288150_2223868268746725506_n

Cucuk tengah dengan gunting, pisau pun ok . Guna apa yang ada di dapur .


13001296_1193900923954809_3385131631059143808_n

Filling cream cheese masuk piping beg gunting ujung die dan paipkan seperti diatas .


12998690_1193900927288142_6400298857727331355_n

Paip sampai terkeluar creamnya .


12993606_1193905287287706_4994215108121234446_n

Tadaa siap dah.
Tabur icing sugar, hias dengan buah segar.
tak ada buah pakai spinkles je .



Facebook : Azlina Ina





0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN | Distributed By Belog Kehidupan