loading...

Resepi Ringkas Tomyam Mudah Tanpa Guna Kiub / Pes


Resepi Ringkas Tomyam Mudah Tanpa Guna Kiub / Pes | Tomyam yang berasal dari Thailand ni memang jadi kegemaran ramai . Banyak je restoran sediakan menu tomyam . Kalau malas masak atau tak pandai , order je kat tauke ya . 


tomyam

Resepi Ringkas Tomyam Mudah Tanpa Guna Kiub / Pes


Ramai je antara korang bergantung pada kiub atau pes tomyam yang ada di pasaran untuk buat tomyam sendiri di rumah . Itu pun ada juga tak dapat rasa tomyam yang super sedap ! Jangan bimbang , kat bawah ni ada resepi paling mudah buat tomyam tanpa guna kiub / pes tomyam .

Bahan-bahannya ialah:


1kg udang - buang kepala.
500gm sotong - buang tulangnya. Kepala tak.
5 keping dada ayam dipotong kiub.
15 biji limau nipis
5 biji limau kasturi
5 biji tomato separa masak (yang tak berapa nak merah)
7 batang serai muda
5 inci halia muda
3 inci lengkuas
1 genggam cili padi
2 biji bawang besar Holland
1 batang lobak merah
19 helai daun limau purut
3 liter air.
Sedikit daun ketumbar
Garam secukup rasa

13241388_263769683976945_1967499323035979223_n

1- Didihkan air guna periuk


13239325_263772393976674_8242571556672417271_n

Dah mendidih terus masukkan halia yang telah dihiris, bawang Holland dan lengkuas. 
Ha kenapa guna bawang Holland? 
Tak boleh ke bawang India? 
Baik, bawang India sesuai untuk masakan berempah macam kari, kurma dan sebagainya. 
Kalau masakan Thai, kau guna bawang Holland yang kuning tu. 
Ia lebih manis.


13254139_263773617309885_4477504162269008481_n

masukkan dalam periuk bahan diatas bila bahan bawang tu dah mendidih .


13254063_263774220643158_647093322745765099_n

Dah mendidih, kau buang sikit menda-menda macam lelemak yang naik ke atas. 
Biasanya menda ni rasanya agak pahit hujung-hujung .


13221086_263774737309773_3748374632426771992_n

Itu lobak dan tomato, potong macam itu. 
Kasi masuk semua dalam periuk.


13177678_263774880643092_509642258393637130_n

Ini daun limau purut. 
Humban juga bersama perahan limau nipis dan limau kasturi.


13178600_263775090643071_7989432766466218275_n

Lepas itu kau tumbuk cili padi dengan 2-3 juring bawang Holland sampai lumat. 
Humban lagi dalam periuk.


13178524_263775600643020_186572042228123816_n

Dah mendidih, kau tabur daun ketumbar sikit. 


13239330_263775733976340_3532755780339453646_n

Masukkan garam secukup rasa .


TIPS :


Kalau nak ada rasa cili sikit, kau tumis cili kering sikit dan tambah dalam 1 sudu besar masa letak garam. 
Nanti ia akan merah dan lawa.

Kalau nak jadikan ia tomyam putih, dah tutup api kau tambah susu cair dalam 1 tin. 
Juga masukkan 1 sudu besar cili pes yang dah ditumis.



Facebook : Resepi Abuain

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN | Distributed By Belog Kehidupan