Resepi Ringkas Buat Ikan Pekasam Sendiri Di Rumah
Resepi Ringkas Buat Ikan Pekasam Sendiri Di Rumah | Pekasam adalah makanan tradisi orang melayu sejak dulu lagi . Ikan pekasam terhasil daripada lebihan ikan yang tiada peti sejuk untuk disimpan . Untuk tidak membazirkan ikan yang ada , maka terhasillah resepi ikan pekasam .
Resepi Ringkas Buat Ikan Pekasam Sendiri Di Rumah
Ikan pekasam merupakan ikan yang melalui proses penapaian setelah di simpan untuk beberapa ketika bersama beberapa bahan sampingan lainnya .
Apakah bahan-bahan untuk membuat ikan pekasam dan apakah langkah-langkah membuat ikan pekasam , berikut adalah Resepi Ringkas Buat Ikan Pekasam Sendiri Di Rumah untuk memudahkan anda mempelajari membuat ikan pekasam :
Ikan disiang bersih .
Gaul dengan garam kasar
Susun ikan di dalam bekas .
Taburkan garam di atas ikan .
Pastikan semua ikan terkena gaam .
Susun asam keping di atas ikan .
Tutup dan perap selama 3 malam .
Hasil ikan yang diperap selama 3 malam .
Garam dah jadi air .
Cuci ikan sehingga bersih .
Pastikan gara dah tiada .
Sangan ( goreng tanpa minyak ) beras sehingga berwarna seperti di atas .
Kisar beras hingga separuh hancur .
gaul ikan tadi dengan beras yang dah dikisar .
Maukkan ( susun ) sedikit ikan , pastu taburkan garam .
Kemudian masukkan ikan lagi dan tabur garam lagi .
Dah penuh balang letakkan air masak .
Susun asam keping diatasyan .
Tutup , siap .
Facebook : Salina Ina
0 comments:
Post a Comment