loading...

Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pes Tom Yam


Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pes Tom Yam | Tom Yam merupakan menu yang berasal dari Thailand . Rasanya masam dan pedas . Kerana keunikan rasa masam dan pedas itu berserta rempah ratus , maka Tom Yam juga disukai oleh rakyat Malaysia .


Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pes Tom Yam

Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pes Tom Yam


Pun begitu , ramai yang tidak tahu cara membuat pes Tom Yam yang asli . Selalunya , ramai yang menggunakan pes Tom Yam yang dibeli di pasaran apabila mahu menggunakannya . 

Apa kata kali ini membuat sendiri di rumah pes tom yam berdasarkan Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pes Tom Yam di bawah ini .

Bahan Kisar


Cili Kering - 25 tangkai
Bawang besar - 2 biji
Bawang putih - 6 biji
Serai - 4 batang
Lengkuas - 4 inci
Halia - 2 inci
Daun limau purut - 4 helai
Air asam jawa - 1 mangkuk
Belacan (bakar) - 2 inci

➡Bahan PerasaBah
Minyak Masak - 1 cawan

Bahan-bahannya :


Minyak Masak - 1 cawan
Lemon jus - 2 biji
Kiub pati Ayam - 3 ketul
Gula melaka - 1 cawan
Gula pasir - 3sb


✅Caranya 



1) Hiris ke semua bahan kisar dan kisar hingga halus.

2) Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga betul-betul pecah minyak dan masukkan bahan perasa. Masak hingga wangi.

3) Dah masak , sejukkan dan simpan dalam balang kaca supaya tahan lama. 



Resepi Pes tomyam di atas ini selain menjadi perencah menu tomyamboleh juga dibuat rencah mehoon goreng, rencah nasi goreng, rencah ikan sweet n sour dan lainnya . Rencah untuk ikan bakar pun boleh. Sudah tentu terjamin Halal .


Sumber : FB Atie Jumaat



LIHAT JUGA :

Resepi Sos Yong Tau Foo
😉

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan