Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pes Tom Yam
Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pes Tom Yam | Tom Yam merupakan menu yang berasal dari Thailand . Rasanya masam dan pedas . Kerana keunikan rasa masam dan pedas itu berserta rempah ratus , maka Tom Yam juga disukai oleh rakyat Malaysia .
Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pes Tom Yam
Pun begitu , ramai yang tidak tahu cara membuat pes Tom Yam yang asli . Selalunya , ramai yang menggunakan pes Tom Yam yang dibeli di pasaran apabila mahu menggunakannya .
Apa kata kali ini membuat sendiri di rumah pes tom yam berdasarkan Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pes Tom Yam di bawah ini .
Bahan Kisar
Cili Kering - 25 tangkai
Bawang besar - 2 biji
Bawang putih - 6 biji
Serai - 4 batang
Lengkuas - 4 inci
Halia - 2 inci
Daun limau purut - 4 helai
Air asam jawa - 1 mangkuk
Belacan (bakar) - 2 inci
➡Bahan PerasaBah
Minyak Masak - 1 cawan
Bahan-bahannya :
Minyak Masak - 1 cawan
Lemon jus - 2 bijiKiub pati Ayam - 3 ketul
Gula melaka - 1 cawan
Gula pasir - 3sb
✅Caranya
1) Hiris ke semua bahan kisar dan kisar hingga halus.
2) Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga betul-betul pecah minyak dan masukkan bahan perasa. Masak hingga wangi.
3) Dah masak , sejukkan dan simpan dalam balang kaca supaya tahan lama.
Resepi Pes tomyam di atas ini selain menjadi perencah menu tomyam , boleh juga dibuat rencah mehoon goreng, rencah nasi goreng, rencah ikan sweet n sour dan lainnya . Rencah untuk ikan bakar pun boleh. Sudah tentu terjamin Halal .
0 comments:
Post a Comment