Resepi Ringkas Buat Tart Keju Guna Kuali
Resepi Ringkas Buat Tart Keju Guna Kuali | Kulit tart / biskut tart selalunya dihasilkan dalam mangkuk cawan yang kecil . Ada juga yang membuat tart mengikut saiz tray muffin . Jika anda malas nak buat kulit tart dalam jumlah yang banyak , anda boleh sahaja guna kuali .
Resepi Ringkas Buat Tart Keju Guna Kuali
Untuk menghasilkan tart keju guna kuali ,
perlu sediakan kulit tart terlebih dahulu .
Bahan-bahan nye letak dalam bekas atau kuali yg nak dimasak tu pon boleh .
Bahan-bahannya :
1/2 cawan butter atau majerin
2 cawan tepung gandum ( gune cap ros lebih rangup )
1sk garam
Kesemua bahan di atas digaul ramas sampai jadi macam rajah di bawah .
Apabila dah jadi seperti di atas ,
nak tambah sikit-sikit tepung untuk jadikan tak melekat sangat pon tak apa asal boleh ramas-ramas okey dah .
Letak 1 biji telur gred B .
gaul-gaul dan uli sampai jadi doh macam rajah kat bawah
Selepas itu , ratakan doh pada kuali .
Boleh ratakan guna senduk atau jari .
Ikut suka mana yang lebih selesa .
Corakkan bahagian tepi guna garfu je .
Jadikan doh nipis supaya masak lebih cepat dan sekata .
Kastard Keju
125g cream cheese
1/2 cawan susu segar atau whipping cream
3 bijik kuning telur
1/2 cawan susu pekat
1sk esen creamy vanila
1sk esen creamy vanila
Cara membuatnya :
Ok blender semua bahan diatas .
Bancuh 1sb tepung jagung dengan 1/4 cawan susu segar
Masukkan dalam filling yang diblender tadi .
kacau rata je .
Tuangkan kastard keju ke atas kulit tart .
Tutup rapat-rapat .
Kalau tak rapat nanti lambat masak..
Guna api paling kecil kalau tak nak kulit tart hangus .
Masak 30 minit hingga 35 minit ikut api dapur korang
dan jenis kuali yang nipis atau tebal .
Masa masak tak sama .
Bila kulit tart dah nampak kering dan keras ,
maknanya dah masak .
0 comments:
Post a Comment