Resepi Ringkas Pes Laksa Sarawak Buat Sendiri Di Rumah
Resepi Ringkas Pes Laksa Sarawak Buat Sendiri Di Rumah | Laksa Sarawak merupakan makanan wajib dicuba bila berkunjung ke Sarawak . Walaupun di semenanjung ada sesetengah gerai dan restoran yang menjual menu Laksa Sarawak , namun bukan mudah untuk mencarinya . Agak sukar untuk mendapatkan pes Laksa Sarawak segera di sini .
Resepi Ringkas Pes Laksa Sarawak Buat Sendiri Di Rumah
Untuk memudahkan sesiapa yang ingin mencuba memasak Laksa Sarawak di rumah , tetapi tidak tahu bagaimana cara membuat pes Laksa Sarawak sendiri di rumah , di bawah ini dikongsikan cara - cara membuat pes Laksa Sarawak yang mudah dan sedap .
*Bahan Kisar
Cili kering 12 tangkai (rebus dulu)
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 2 inci
Lengkuas 1 inci
Serai 2 batang
Belacan 1 inci
Serbuk jintan manis 3sb
Serbuk ketumbar 3sb
Udang 4 ekor (buang kulit)
Kacang tanah 4sb (sangai)
(...kisar semua sampai halus...)
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 2 inci
Lengkuas 1 inci
Serai 2 batang
Belacan 1 inci
Serbuk jintan manis 3sb
Serbuk ketumbar 3sb
Udang 4 ekor (buang kulit)
Kacang tanah 4sb (sangai)
(...kisar semua sampai halus...)
*Bahan Perasa
Gula melaka secukup rasa
Garam secukup rasa
**Cara Penyediaan
1) Panaskan minyak.
2) Tumis bahan sampai betul-betul pecah minyak.
3) masak dalam 20 / 30 minit. Dah siap. Sejukkan.
Sumber : FB Atie Jumaat
LIHAT JUGA :
0 comments:
Post a Comment