loading...

Resepi Ringkas Pes Laksa Sarawak Buat Sendiri Di Rumah



Resepi Ringkas Pes Laksa Sarawak Buat Sendiri Di Rumah | Laksa Sarawak merupakan makanan wajib dicuba bila berkunjung ke Sarawak . Walaupun di semenanjung ada sesetengah gerai dan restoran yang menjual menu Laksa Sarawak , namun bukan mudah untuk mencarinya . Agak sukar untuk mendapatkan pes Laksa Sarawak segera di sini .

Resepi Ringkas Pes Laksa Serawak Buat Sendiri Di Rumah


Resepi Ringkas Pes Laksa Sarawak Buat Sendiri Di Rumah


Untuk memudahkan sesiapa yang ingin mencuba memasak Laksa Sarawak di rumah , tetapi tidak tahu bagaimana cara membuat pes Laksa Sarawak sendiri di rumah , di bawah ini dikongsikan cara - cara membuat pes Laksa Sarawak yang mudah dan sedap .

*Bahan Kisar

Cili kering 12 tangkai (rebus dulu)
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 2 inci
Lengkuas 1 inci
Serai 2 batang
Belacan 1 inci
Serbuk jintan manis 3sb
Serbuk ketumbar 3sb
Udang 4 ekor (buang kulit)
Kacang tanah 4sb (sangai)
(...kisar semua sampai halus...)

*Bahan Perasa



Gula melaka secukup rasa
Garam secukup rasa

**Cara Penyediaan



1) Panaskan minyak. 

2) Tumis bahan sampai betul-betul pecah minyak.

3) masak dalam 20 / 30 minit. Dah siap. Sejukkan.



Sumber : FB Atie Jumaat



LIHAT JUGA :



0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan