Resepi Ringkas Kek Karamel Super Sedap
Resepi Ringkas Kek Karamel Super Sedap | Dah selalu buat kek yang biasa ? Jom buat kek luar biasa pula . Bukan luar biasa sangat pun cuma kek kali ini kena buat dengan banyak step . Selain buat kek , kena buat gula hangus dan buat karamel juga . Jadi dapatlah belajar buat 3 resepi sekaligus .
Resepi Ringkas Kek Karamel Super Sedap
Untuk menghasilkan kek karamel super sedap ni ,
anda kena bertabah .
Tak percaya tengok saja langakh- langkah membuat
Resepi Ringkas Kek Karamel Super Sedap
di bawah ini .
STEP 01 GULA HANGUS
1. masukkan 2 sudu besar gula ke dalam loyang/periuk
2. masak tanpa guna air dengan api perlahan sehingga gula cair dan menjadi perang
masak gula hingga menjadi perang sahaja dan menutupi semua bahagian dalam loyang dan ketepikan loyang...gula akan mengeras berbunyi spt kaca pecah apabila nak sejuk .
sediakan 6 biji telur (ikut resepi asal)
basuh telur bersih2 kalau tak kek berbau tahi ayam...tak ada sape nak makan..
pastikan setiap biji telur yg nak digunakan tidak kurang dari 63gram setiap biji
basuh telur bersih2 kalau tak kek berbau tahi ayam...tak ada sape nak makan..
pastikan setiap biji telur yg nak digunakan tidak kurang dari 63gram setiap biji
asingkan putih telur dari kuning telur pastikan kuning telur tak pecah..setitik kunung telur pun tak nak ada dlm putih telur.
sediakan 3 bekas
bekas1...6 putih telur
bekas2...3 kuning telur
bekas3...3 kuning telur
(ikut resepi asal)
bekas1...6 putih telur
bekas2...3 kuning telur
bekas3...3 kuning telur
(ikut resepi asal)
STEP MEMBUAT KARAMEL
3 kunung telur+70g gula kastor+1sdt esen vanilla+ setengah tin susu cair.
kacau perlahan hingga sebati semuanya dan ketepikan
kalau nak karamel tebal....3kuning telur+1 telur+70gm gula kastor+1tin susu cair+esen vanilla
kacau perlahan karamel hingga menjadi seperti ini...boleh guna senduk besi atau kayu untuk kacau kemudian ketepikan
STEP MEMBUAT KEK
3 kuning telur+135ML AIR+45 ML MINYAK JAGUNG...mixer semua jika guna mixer..jika pukul ngan tangan pastikan pukul ganas
mixer kuning telur, air dan minyak hingga menjadi seperti ini...pekat dan berbuih macam separuh mering gitu
kemudian masukkan 70g gula kastor dan mixer lagi atau pukul ganas lagi hingga menjadi pekat
setelah campur gula jadi pekat seperti ini
kemudian campurkan adunan tadi dengan 140gm t/gandum+1sudu b/powder yg telah di ayak 3x kacau manja hingga menjadi seperti ini dan ketepikan
kalau nak kek tinggi sikit..150gm tepung gandum
kalau nak kek tinggi sikit..150gm tepung gandum
STEP MEMBUAT MERINGUE
6 putih telur+70gm gula kastor+1hingga2 sudu besar jus lemon.mixer paling laju atau kalau guna tangan pukul maut..(ada orang kata kalau tak ada jus lemon boleh guna jus limau nipis atau jus limau kasturi..saya tak guna COT)
mixer atau pukul maut adunan putih telur hingga menjadi begini
kata orang pukul putih telur hingga jadi bertanduk agaknya jadi macam ni lah
boleh test terbalikkan mangkuk meringue dan dia tak jatuh
tuang meringue kadalam adunan kek dan kacau rata
kacau rata meringue dengan adunan kek hingga menjadi sebati dan ketepikan
MENYEDIAKAN KARAMEL
tuang dan tapis karamel ke dalam loyang gula hangus perlahan2
tapis hingga ke titisan terakhir dan ketepikan
bahagi 2 adunan kek tadi sama banyak..atau ikut suka nak banyak mana bahagian
letak pewarna yg digemari kedalam salah satu bekas kadar setengah sudu kecil atau suka hati lah nak nampak garang letak lah satu sudu
kacau rata sehingga adunan menjadi sebati dengan warna yg digemari
dengan menggunakan senduk kecil mula2 letak adunan berwarna atas karamel adunan akan terapung timbul
letak adunan bewarna hingga menetupi karamel memenuhi loyang
kemudian gunakan senduk keci letak adunan plain ditengah2 adunan bewarna kadar 4/5 senduk kecil
selang selikan dengan adunan bewarna hingga habis adunan
letak selang seli adunan hingga habis semuanya
DOUBLE BOIL
letak loyang adunan kedalam loyang besar yg berisi sedikit air panas jangan sampai loyang adunan berenang pulak..
masukkan keduanya kedalam oven yg dah dipanaskan lebih dulu dlm 10 minit
bakar suhu 170..180 selama 50--60 minit.atau sehingga kek masak ikut 'taste' oven masing2
bila kek dah masak tunggu sejuk baru terbalikkan kek
dan setelah diterbalikkan
setelah kek sejuk terbalik dan keluarkan dari loyang..mesukkan dlm icebox dah sejuk baru potong.
Facebook : Ustaz Abdullah Mahmod
0 comments:
Post a Comment