Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pankek Butter Madu Langkah Demi Langkah
Resepi Ringkas Cara Mudah Buat Pankek Butter Madu Langkah Demi Langkah | Pankek ataupun bahasa mudahnya adalah lempeng merupakan sajian sarapan yang paling mudah dan cepat disediakan . Lempeng / pankek pula boleh dimakan bersama madu , sambal ikan bilis , serunding , sus pekat manis dan sebagainya .
Bahan-bahan :
2 cwn tpg naik sendiri
2 cwn susu segar(suam)
2 biji telur
4 sudu butter / minyak jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil cream of tartar
4 sudu besar gula
Secubit garam
Cara-caranya :
1-Campurkan tepung naik sendiri bersama baking powder,cream of tartar dan garam .
2-Masukan susu, gula dan telur , gaul sebati (pakai whisk je) .
3- Masukan bersama butter / minyak jagung tadi , gaul sebati .
4- Pastikan adunan tepung tidak bergentel-gentel (tapis) . Biarkan 10 minit
4-Panaskan kuali non stick, sapu sedikit butter dan tuang 1 senduk .
5-Bila sudah mula bersarang, terbalikkan dan bila keperangan , boleh la diangkat .
6- Makan bersama honey / butter / nutella , jem dan lain-lain .
Facebook : Resepi dan masak - masak by Fiza Saad
0 comments:
Post a Comment