Resepi Ringkas Buat Air Jelly Limau Kasturi Yang Segar
Resepi Ringkas Buat Air Jelly Limau Kasturi Yang Segar | Limau kasturi memiliki khasiat yang hampir sama dengan lemon , limau nipis dan limau purut . Tetap memliki Vitamin C dan rasa yang masam . Oeh sebab itu , limau dapat mencegah kita dari mendapat demam dan selsema .
Resepi Ringkas Buat Air Jelly Limau Kasturi Yang Segar
Selain digunakan dalam sambal belacan dan sambal lainnya , limau kasturi juga sedap dibuat minuman seperti menjadi campuran dalam koktail , teh limau ais , air limau asam boi dan sebagainya . Mari kita cuba pula resepi Jelly Limau Kasturi .
Bahan-bahannya :
1 peket agar-agar cap burung layang-layang (white colour)
3 liter air
1 kg gula pasir
1 tin buah-buahan campuran dalam tin
20 biji limau kasturi
ketulan ais
Cara Membuatnya :
1- Masak agar-agar dengan air hingga larut.
2- Setelah agar-agar larut , masukkan gula , biarkan sampai ia mendidih.
3- Setelah didih tutup api dan tuangkan dalam bekas atau loyang.
4- Setelah sejuk dan mengeras, dicincang-cincang halus.
5- Letakkan dalam bekas kaca besar, campurkan dengan buah-buahan campuran. Letakkan ais, perahkan limau kasturi dan masukkan sekali kulit limau tersebut. Siap untuk dihidangkan dingin.
Sumber kredit to: Azitamasammanis.blogspot
0 comments:
Post a Comment