Resepi Ringkas Buat Kek Red Velvet Langkah Demi Langkah
Resepi Ringkas Buat Kek Red Velvet Langkah Demi Langkah | Kek Red Velvet merupakan kek tradisional masyarakat Eropah . Beza kek Red Velvet dengan kek lain adalah rasa masam pada kek tersebut . Pada zaman dahulu , ketika tiada lagi peti sejuk , orang Eropah memggunakan cuka sebagai bahan pengawet masakan termasuklah dalam pebuatan kek .
Resepi Ringkas Buat Kek Red Velvet Langkah Demi Langkah
Membuat kek Red Velvet berpandukan langkah demi langkah yang lengkap ,
lebih memudahkan .
Jadi kepada anda yang baru belajar buat kek Red Velvet ,
jangan bimbang kek Red Velvet anda tak menjadi kerana
panduan membuat kek Red Velvet langkah demi langkah berikut sangat lengkap .
Langkah petama buat buttermilk atau susu masam
200ml susu atau kalau sukat cawan 1 1/4 cawan susu .
( Lebih senang guna susu kotak dutch lady yang rm1.80 tu 1 kotak semua )
1sb cuka masakan
1sb pewarne merah jenis serbuk kaler cantek
1sb cuka masakan
1sb pewarne merah jenis serbuk kaler cantek
Ok , masukkan semua , jangan kacau .
biarkan selama 10 minit
Sementara tu boleh la masukkan 1 cawan butter atau majerin .
Boleh ambik butter yang dah lembut tu .
Boleh ambik butter yang dah lembut tu .
Masuk dalam cawan
Tak apa kurang sikit ke atau lebih sikit tak ada masalah la .
Masuk 1 cawan gula halus .
kalau jenis suka manis , tambah 1/4 cawan lagi .
mix dua bahan ni sampai kembang .
Sementara tu , pecahkan telur di dalam mangkuk .
Dan boleh ayak tepung .
-2 cawan setengah tepung gandum
-1sk baking powder
-1sb serbuk koko ketepikan dulu
Butter dan gula yang dah kembang macam ni rupa dia .
Masukkan telur .
Putar hingga kembang .
Masukkan tepung .
Putar hingga sebati .
Masukkan buttermilk .
Campurkan 1 sudu kecil soda dengan 1 sudu besar cuka .
Masukkan soda yang dah bercampur dengan cuka ke dalam adunan .
Putar supaya sebati .
Masukkan ke dalam acuan / loyang .
Tutup loyang dengan plastik sebelum di kukus untuk elak air jatuh ke atas kek .
Panaskan kukusan dan kukus 15 hingga 20 minit guna api besar .
Pastikan keluarkan dulu loyang baru buka plastik penutup .
Cucuk dulu kalau dah masak ok ,
kalau belum kukus semula .
Tapi cek jangan didalam pengukus .
Mesti luar pengukus untuk elak permukaan kena wap .
kek jadi liat dipermukaan .
Bakar pun boleh guna suhu 170 darjah dengan masa 20 hngga 25 minit
Setelah siap dikukus selama 15 minit .
Topping Cheese
250g cream cheese
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan whipping cream dairy
1/2 cawan susu pekat
Blend semua , tuang atas kek dan parut cheddar cheese
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan whipping cream dairy
1/2 cawan susu pekat
Blend semua , tuang atas kek dan parut cheddar cheese
Yang merah-merah di tepi-tepi tu cebisan kek yang dihancurkan dan taburkan buat hiasan .
Facebook : Azlina Ina
0 comments:
Post a Comment