loading...

Resepi Ringkas Ketam Masak Butter Telur Masin Langkah Demi Langkah


Resepi Ringkas Ketam Masak Butter Telur Masin Langkah Demi Langkah | Berdasarkan kajian , ketam merupakan makanan laut yang mengandungi lemak paling tinggi . Ketam juga dikatakan ubat mujarab kepada demam denggi . Rasanya yang manis menyebabkan ramai orang suka menjadikannya sup .


Resepi Ringkas Ketam Masak Butter Telur Masin Langkah Demi Langkah


Resepi Ringkas Ketam Masak Butter Telur Masin Langkah Demi Langkah 


Untuk menyediakan Ketam Masak Butter Telur Masin , banyak langkah perlu dilakukan walaupun bahannya nampak mudah sahaja .


Resepi Ringkas Ketam Masak Butter Telur Masin Langkah Demi Langkah

Proses Penyediaan Ketam

ketam
tepung jagung
garam

1- Mula-mula bersihkan ketam dulu lah, buang rambut-rambutnya. 
2- Tanggalkan kulitnya, sayang tu telur-telurnya kalau dibuang. 
3- Lepas tu lumurkan ketam dengan tepung jagung dan sedikit garam. 
(Garam ni perlu untuk mengelakkan isi ketam ni melekat dikulitnya)
4-Ggoreng la ketam tu dalam minyak yang banyak .
 ( jangan terlalu masak , nanti hilang rasa manis ketam )


Resepi Ringkas Ketam Masak Butter Telur Masin Langkah Demi Langkah

Sediakan bahan-bahan tumis . 


Bawang putih , cili padi dihiris halus  
daun kari
Susu cair  
butter
( cili padi ni ikut kita la mau letak sikit atau banyak )

* Sebelum itu rebus telur masin kuantiti ikut suka kita. 
( Kalau mau lebih sedap , lebihkan telur masin.) 
Saya gunakan 4 biji telur masin. 

* Ambil kuning telur masin dan kisarkankan dengan susu cair. 


Resepi Ringkas Ketam Masak Butter Telur Masin Langkah Demi Langkah

Begini lah rupanya sebelum kita masukkan susu cair.

Cara Membuatnya :


1- Sediakan kuali untuk menumis, 
2- masukkan butter menggantikan minyak. 
3- Setelah minyak panas masukkan daun kari terlebih dahulu. 
4- Bila daun kari agak garing masukkan bawang putih dan cili padi. 
5- Bila sudah naik bau , masukkan susu cair yang sudah diblend dengan kuning telur dan perasakan .


Resepi Ringkas Ketam Masak Butter Telur Masin Langkah Demi Langkah

6- Masukkan ketam yang sudah digoreng tadi. 
Gaul jangan berhenti.. 
kalau mau lebih kering tumiskan lama sedikit tapi kalau mau sedikit berkuah.. 
7- Agak-agak sudah pekat kuah tu matikanlah api.


 (Resepi ni boleh digunakan untuk udang atau pun ayam. 
Cuma kalau ayam biasanya tidak dicampur telur masin)


Facebook 



0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan